Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler, hububata alternatif olarak ektikleri kavun, karpuz ürünlerinden yüksek oranda verim bekliyor.

Yerköy ilçesine Bağlı Orhan köyünde alternatif ürün olarak karpuz ve kavun eken Kenan Sezgin isimli çiftçi, kavun karpuz hasadının yaklaştığını belirterek yüksek oranda verim beklediklerini söyledi. Geçen yıl deneme amaçlı 5 dekar alanda kavun karpuz ekimi yaptığını hatırlatan Sezgin, bu yıl ise 12 dekar alanı ekim yaptığını kaydetti. Kavun, karpuz üreticisi Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buğdaydan pek bir şey kazanmıyoruz. Yaklaşık 150 dekar alanda buğday ekimi yapmıştım, fakat masrafları çıkınca elimde hiçbir şey kalmıyor. Mazot, gübre, ilaç ve biçer parası gibi girdi, fiyatlarının yüksek olması buğdaydan yana bir şey kazandırmıyor. Buğday fiyatının yaklaşık 10 yıldır aynı fiyattan satılması ve kendi işçiliğimiz de hesapladığımız zaman zarar diyebiliriz. Bu yüzden geçen yıl deneme amaçlı 5 dönüm kavun ekimi yapmıştım. Mahsulde oldukça iyi çıkmıştı. Bu yıl yaklaşık 12 dekar alanda kavun karpuz ekimi yaptım. Şuan hasat dönemi yaklaştı.”

Kavunların büyüklük bakımından karpuzdan daha büyük olduğunu kaydeden Kenan Sezgin, “Kavunların bakımını yıl içerisinde yaptık. Çapası ve otunu aldık. Tarlayı gezdiğimde pek çok kavunun karpuzdan daha büyük olduğunu gördüm. Tek sıkıntımız bir pazarın olmayışı diyebiliriz. Hububat ürünleri gibi bir pazarın olması bu tür ürünlerin yaygınlaşmasına çok büyük etkisi olur. Tarladan ucuza alınan ürünlerimiz pazar tezgahlarında kilosu 75 kuruş ile 1 Lira arasında satılıyor.” diye konuştu.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz da İlçede özellikle Sekili köyü bölgesinde kavun, karpuz ekiminin yaygın olduğunu, Yozgat’tan pek çok ile kavun, karpuz gönderildiğini ifade etti.