Edirne’de düzenlenen Tarla Günü’nde çiftçiler yeni geliştirilen bir buğday türüyle tanıştı.

Trakya Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde çeltik, buğday, arpa ve yulaf üzerinde bilimsel araştırmalar yapılıyor. Uzun yıllar süren çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Enstitüde şu ana kadar 2 tanesi makarnalık olmak üzere 15 buğday, 7 arpa ve 2 yulaf türü geliştirilerek çiftçinin hizmetine sunuldu. Türkiye’de üretilen sertifikalı tohumun yüzde 17’sini Trakya Tarımsal Araştırmalar Merkezi tarafından geliştirildi.

Son geliştirilen buğday türü ise 'Köprü' oldu. Yaklaşık 13 yıllık bir emeğin sonucu deneme ekimi başarıyla gerçekleşen 'Köprü' çiftçiyle buluştu. Enstitü tarafından düzenlenen Tarla Günü’nü İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nden yüzlerce çiftçi ve sektör temsilcisi katıldı.

Tarla Günü’nde konuşan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Türkiye’de 78 milyon insanın 15 milyonunun tarımla geçimini sağladığını ifade etti. Tarım denilince ilk akla gelenin buğday olduğunu kaydeden Vali, dünya her yıl 721 milyon ton buğdayın üretildiğine dikkat çekti. Şahin, “Bunun 28 milyon tonu Türkiye’de üretilmektedir. Ülkemizin tarımsal ürün itibariyle kendisine yeten ve birçok ürünü de ihraç eden bir ülke olmanın kıvancı içerisindeyiz. Hem de sertifikalı ürünleri ihraç ediyoruz.” dedi.

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, artık insanlığı doyurma adına tarımsal uğraşlarının olduğunu belirtti. İstanbulluoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “70 milyarın üzerinde hayvan beslemektedir. Ama geleceğe doğru baktığımızda bugün 7 milyar olan dünya nüfusu 8-9 veya daha fazla artacaktır. Ama dünyanın yeni bir Güney Amerika kıtası kadar tarlaya çevireceği bir yeri yok. Bir 70-80 milyar daha hayvan yetiştirecek bir imkânı yok. O zaman bizlerin yapacağı tarımsal bilgiyi artırmak ve bunu üretime çevirmek. Bilginin üretime çevrildiği yerler ise Ziraat Fakülteleri ve Tarımsal Araştırmalar istasyonları. Bilginin üretime çevrildiği ve sektörüyle çiftçiyle paylaştığı yerler ise Tarla Günleri veya çiftçi toplantıları veya köy sohbetleridir. Bugün bunlardan birisini burada gerçekleştirmiş oluyoruz. Ve Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nün her yıl yaptığı bu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz.”

Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek, enstitünün ıslah programı kapsamında bugüne kadar buğday, arpa ve yulafta çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Türkiye’de üretimi yapılan sertifikalı buğday tohumunun yüzde 17’sini enstitüde gerçekleştirdiklerini açıklayan Tülek, geliştirdikleri buğday, arpa ve yulaf türlerinin Edirne’den Diyarbakır’a kadar ülkenin birçok ilinde üretildiğini belirtti.
Tülek, Tarla Günü’nde yeni geliştirilen buğday, arpa ve yulaf çeşitlerinin yanında arzu edildiği takdirde bin 260 adet çeşit adayının tarlada görülebileceğini kaydetti.