2015 yılı için 54 ilde uygulanan Çiftlik Muhasebe Veri Ağı'nın (ÇMVA) Samsun’un Çarşamba ilçesinde 27 üretici ile devam ettiği bildirildi. Türkiye genelinde projeye kayıtlı her üretici kişi başına 2015 yılı için 425 TL destekleme alacak.

AB Komisyonu tarafından ortak tarım politikasının şekillendirilmesi amacıyla uygulanan, başta işletmelerin yıllık tarımsal gelirlerinin belirlenmesi ve izlenmesi ile işletmelerin performanslarının ölçülmesi amaçlanan Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) çalışması 2011 yılından itibaren Türkiye genelinde devam ediyor. Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada; ilçede 2011 yılında 20 üretici ile başlayan çalışmanın, 2015 yılına geldiğinde 27 üretici ile devam ettiği açıklandı.

Yapılan açıklamaların devamında şu ifadelere yer verildi: “ÇMVA istatistikleri 'Resmi İstatistik Programı' kapsamında yer almaktadır. Tamamen gönüllülük esasına dayanan proje kapsamında derlenen bilgiler, veri gizliliği ve veri güvenliğinin sağlanması için gizli tutulmaktadır. Bilgiler İstatistik dışı amaçla kullanılmayacak, üçüncü kurum ve kuruluşlar ile paylaşılmayacak, açıklanmayacaktır. Vergilendirme amacıyla veya hukuki delil olarak kullanılmayacaktır. Uymayanlar için cezai işlem yapılması konusunda işletmeler güvence altına almıştır."

Bakanlığımız, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığınca yürütülen Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) projesi 2015 yılı için 54 ilde uygulanmaya başlamıştır. Sisteme kayıtlı olan çiftçilerimiz, işletmesinin karlılığını arttırmak için uygulamalarını değerlendirebilecek ve gübre kullanımı, kimyasal ilaç uygulaması, işletmede yetiştirilen ürünler gibi konularda maliyetleri izleyebilecektir. Böylece işletmenin gelecekteki faaliyetlerini daha iyi planlayabilecektir. Çiftçilerimiz, teknik personelimiz tarafından evlerinde ziyaret edilmekte ve birebir görüşme yapılarak kayıtları tutulmaktadır. Çiftlik muhasebe veri ağı (ÇMVA) sistemine dahil olan çiftçilere 2015 yılı için 425TL destekleme ödemesi yapılacaktır.”