Kayseri Erciyes’te gerçekleştirilen, çığ sonrası kar altında canlı çıkarma tatbikatı gerçeğini aratmadı. 40 kişilik sağlık ve arama kurtarma ekibinin yer aldığı tatbikatta, Avusturyalı eğitmenler de görev aldı.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ile Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü'nün birlikte düzenlediği proje kapsamında, Avusturya'dan uzmanların da katıldığı tatbikatta, muhtemel çığ felaketi sonrası yapılması gerekenler uygulamalı olarak anlatıldı. Erciyes Tekir Kapı kayak merkezinde gerçekleştirilen tatbikatta, kar altında kalan 2’si manken 1’i canlı 3 kişi çığ altından kurtarıldı. Tatbikatta AFAD, UMKE, JAK (Jandarma Arama Kurtarma), sivil gönüllüler ve Avusturya’dan gelen 2 kişilik ekip ile toplam 40 personel görev aldı. Jandarmaya yapılan ihbar üzerine ekipler harekete geçti. Jandarmanın arama kurtarma köpeği temsili çığ bölgesinde canlı aradı. Köpeğin havlayarak kar altındaki yaralının yerini bulmasınnı ardından ekipler kürekle burayı kazarak yaralıyı kurtardı. İlk mühadalesi kar üstünde yapılan yaralı daha sonra sedye ile hastaneye sev edildi. Kar altına yerleştirilen mankenler de ekiplerin sondaj ve sinyal yöntemleriyle bulunarak kar altında alındı.

Eğitim tatbikatı sonrası açıklama yapan Kayseri İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Yılmaz, “Dağcılık ve kayak ve çığ yaralanmalarına yönelik uluslararası bir tatbikat gerçekleştirdik. Kayseri Nevşehir ve Niğde UMKE ekibi de yer aldı. Çığ altında kalan 3 yaralı başarılı bir şekilde kurtarılmıştır”dedi.

Avusturya Alp Dağları Kurtarma Komisyonu (ICAR/MEDKOM) Tıp Grubu Direktörü Dr. Fidel Elsenson, “Kurtarma ekiplerini hazırlıkları çok güzeldi. Uluslararası standartlara uygun hareket ettiler. Buradaki görevlilerimiz de belki daha iyileşmeye katkı sunabilir. Dağ tıbbı ve özel noktalardaki kurtarmalarla ilgileniyoruz. Burda olmaktan son derece mutlu olduk.” diye konuştu.
3 gün sürecek dağcılık ve kayak sporlarına bağlı yaralanmalarda ilk ve acil yardım konularında verilen eğitimlere yarın da devam edilecek.