HES şantiyesine yakın Köknar Mahallesi muhtarının açıklamalarına göre, işçilerin çığa yakalandığı tünelinin yerinin daha önce değiştirilmiş. Muhtar Abdullah Sevin'in iddialarına göre, 2013 yılında yapımına başlanan HES tünelinde göçük yaşanınca, mevcut tünel eskisine yakın bir noktada açılmış. Köknar Mahallesi Muhtarı Sevin’in tünel yerinin değişmesini şikayeti üzerine Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce inceleme yapılmış. Müdürlük, ikinci tünelin ilk projedeki koordinatlara uymadığını belirlenmiş. Gerekli uyarının yapıldığı şirketin daha sonra yeni tünelle ilgili proje oluru alıp almadığı ise öğrenilemedi. 

Köknar Mahallesi Muhtarı Abdullah Sevin, basın mensuplarının soruları üzerine yaptığı açıklamada, 5 işçinin çığa yakalandığı HES tüneli girişinin daha önce farklı bir noktada açılmaya başlandığını, ilk açılan tünelde çökme meydana geldiği için mevcut tünelin açıldığını söyledi. İlk projedeki tünel yerinin değiştirildiğini fark edince Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile BİMER’e başvurarak durumu ilettiğini anlatan Sevin, "Mevcut tünele başladıklarında ÇED’e uygun çalışmadıklarını bildirdim. Ama daha sonra şirket gerekli izinleri almışsa onu bilemem. Benim itirazım, bu şirketin kafasına göre, ‘burası çöktü başka yerden açalım’ şeklinde yapılan çalışmalarıydı ve bunun ilgili kurumlarca yeterince denetlenmemesineydi." dedi.

Bölgede daha önce birçok kez çığ yaşandığına dikkat çeken Sevin, 1979 yılında yaylaya giden 2 köylünün aynı bölgede çığ altında kalarak hayatını kaybettiklerine değindi. Şirket yetkililerin bölgedeki çığ tehlikesi ile ilgili kendilerine bir şey sorulmadığını iddia eden Sevin, "Jeoloji mühendisleri buradaki çalışmalara nasıl izin verdi bilmiyoruz. Ana şirketin mayıs ayında su tutmaya başlayacağı için bu nedenle tünelin bir an önce bitirilmesini istediğini duyduk. Ben bunu oradaki yetkili arkadaşlara da söyledim. 'Bu insanları bu şartlar altında burada kim tutuyor?' diye sordum. Onlar da kendilerine talimat geldiğini ve işlerin yetiştirilmesi gerektiğini söylediler." iddiasında bulundu. 

'YETERİNCE DENETLENMEDİĞİ KANAATİNDEYİZ'

HES projelerinin yeterince denetlenmediğini savunan Sevin, şöyle konuştu: "Biz yeterince denetlenmediği ve takip edilmediği kanaatindeyiz. Her şirketten, her sektörden işin içine girip de kendi başına istedikleri gibi çalışan bir sürü firma var. Lisansını çantasını alıp ‘benim burada iznim var’ deyip bölgeye koşuyor. Ama bunun takibi daha sonra yeterince yapılmıyor. Bu işler bu şirketlere ilk başta çok özenle veriliyor ama daha sonra bunun yeterince denetlenmemesi bizi üzüyor. Şirketler daha sonra kendi istedikleri gibi çalışıyor."

ŞİKAYET SONUCU ŞİRKET UYARILMIŞ

Muhtarın şikâyeti üzerine Trabzon Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptığı inceleme sonucu 10 Haziran 2013 tarihli HES şirketine gönderdiği yazıda şu ifadeler yer alıyor: "Nihai proje tanıtım noktasındaki iletim kanalı ve iletim tüneline ait verilen koordinatlar proje sahibinin taahhüdü altında yer almaktadır. İletim tüneli için başlanılmış olan tünel açma çalışma noktasından alınan koordinatların proje tanıtım noktasında verilen koordinatlarla uyumlu olmadığı görülmekte olup, mevcut projedeki değişiklikler için İl Müdürlüğümüze müracaat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde 5491 sayılı yasa ile değişik 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca idari işlem yapılacağı hususunda bilgilerinize gereğini rica ederim."

Bu arada, çığ bölgesinde halen kar altında olan Muşlu Lokman Çelik ve Tuncelili Erhan Aslan'ı arama çalışmaları civar illerden gelen yeni AFAD ekiplerinin de katılımıyla sürüyor.