Yrd. Doç. Dr. Latif Küpelioğlu, çikolata kisti ve belirtileri hakkında bilgi verdi. Küpelioğlu, "Çikolata kisti, genel olarak kronik pelvik ağrılara, cinsel ilişki sırasında ağrı duyulmasına, adet sancılarının yoğunlaşmasına sebebiyet verir. Adet sürecinde meydana gelen ağrılar, basit ağrı kesiciler ile dindirilemeyen ağrılardır." dedi.

Endometrium denilen rahmin iç katmanının her adet döngüsünde kalınlaştığını anlatan Küpelioğlu, "Kalınlaşmış olan embriyonun yerleşip gelişmesi adına uygun duruma gelir. Yumurtalıklardan salgılanan yumurta hücresinin döllenmemesi durumunda, kalınlaşmış olan rahmin iç katmanı, belirli bir süre ardından bir miktar kan ile beraber vücuttan dışarıya atılır.
Kanamanın gerçekleştiği süre zarfında adet kanının normal olmayarak geriye doğru akması ve karın boşluğuna belirli bir oran kanın gitmesi mümkün olabilmektedir. Bu durum endometrium hücrelerinin kanının taşındığı hat üzerinde herhangi bir alana gitmesine ve tıpkı rahmin iç tabakası gibi davranış sergiler. Bu da kanamanın vücuttan atılmamasına ve zaman içinde birikmesine yol açar. Bu sebeple de oluştukları alanda iltihaplara ya da yapışıklıklara sebep olabilir." diye konuştu.

"Endometrium yapılarının yumurtalıklara yerleşmesi neticesinde, çoğunlukla rengi ve görüntüsü şekliyle erimiş çikolatayı anımsatan bir sıvıyla dolu olan ve bu benzerlik sebebiyle çikolata kisti (endometriozis) adı verilen yapılar meydana gelir." diyen Yrd. Doç. Dr. Latif Küpelioğlu, şunları aktardı:

"Ağrılar çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelir. Endometriosis adı verilen hastalık, rahim iç katmanın rahim harici bir alanda gelişmesi sorunudur. Endometriosis yapılarının oluşturduğu kanamalar hasebiyle meydana gelen iltihabi reaksiyonlar ağrıya sebep olabilir. Her adet sürecinde duyulan ağrılar, tedavi ile düzelmeyen ağrılardır. Bu ağrıların sebebi de iltihabi reaksiyonlardır. Ağrılar, endometriozis yapılarının kanamaları yüzünden meydana gelen artıkların, çevresindeki organ ve dokular arasında adezyonlar (yapışıklık) meydana getirmesi yüzünden de oluşabilir. Kronik pelvik ağrılar ya da cinsel ilişki aşamasında duyulan ağrılar bu yapışıklıklara yol açabilir. Bknz: http://latifkupelioglu.com/cikolata-kisti-belirtileri-nelerdir İnfertilite sorunu yani gebe kalmakta güçlük çekme ya da adet düzensizliği şikayetlerinin altında yatan neden de çikolata kisti olabilmektedir."

Kan tetkitlerinde Ca–125 değerinin yüksek çıkmasının tümör varlığına işaret ederceğine dikkat çeken Küpelioğlu, "Ca–125 değerinin ölçümüne ihtiyaç duyulmasa dahi, tedavi neticesinde Ca–125 değerinin düşmesi, tedavinin başarısının göstergesi olarak ve tekrarlama riskinin tahmin edilebilmesi adına oldukça önemlidir. Çikolata kisti, belirti vermeden de ilerleyebilen bir sorundur. Bu sebeple de tesadüfen çikolata kistine sahip olduğunu öğrenen hastaların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur." diye konuştu.