İskoçya’da yapılan bir araştırma, günde 2 parça çikolata tüketiminin, ileri yaşlarda ortaya çıkan, felç ve kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını ortaya koydu.

İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi’nin 21 bin yetişkin üzerinde yaptığı araştırmada, günde 2 parça (100 gram) çikolata tüketilmesinin, felç riskini yüzde 23, kalp-damar hastalığı riskini yüzde 11 ve bu hastalıklara bağlı ölüm riskini ise yüzde 25 azaltıyor. İngiltere’nin doğusunda bulunan Norfolk kentinde yaşayan ve uzun süredir diyet yaparak dengeli beslenen 21 bin yetişkinde uygulanan araştırmada, çok çikolata yiyenlerin kalp-damar hastalıkları riskinin azaldığı saptandı.

Araştırmaya göre, gün aşırı egzersiz yapan ve yüksek tansiyon hastalığı bulunmayan ve bu nedenle de şeker hastalığı ihtimali düşük olan gençler günde 100 gram çikolata tüketmiş. Çoğu kaynağa ve sağlık uzmanına göre tüketilmesi gereken çikolata türü 'bitter' olarak önerilse de araştırmaya katılanların sütlü çikolata yediği öğrenildi.

Yetkililer, sadece çikolata yemenin bahsi geçen hastalıkları engellediği konusunda kesin bir bulguya sahip olmadığını söylese de çikolatanın söz konusu hastalıkları tetiklemediği konusunda hemfikir. Ayrıca sağlık uzmanları, çikolata tüketiminin sağlığa faydalı olduğunu ama yine de aşırı tüketimden kaçınılması gerektiğini vurguluyor.