Türkiye ile Gürcistan arasında ticareti geliştirmek amacıyla kurulan Çıdır-Aktaş/Kartsakhi sınır kapısı açıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, "Buradan Azerbaycan’a Gürcistan üzerinden 200 kilometre yolumuz kısalıyor." dedi.

Aktaş/Kartsakhi sınır kapısı açılış törenine Gümrük ve Ticaret bakanı Cenap Aşcı ve eski bakan Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rıfat Hisarcıkoğlu, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khuduri, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, davetliler ve vatandaşlar katıldı. Tören iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Törende konuşan eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Bayrak hepimizin. Biz bir milletiz. Dolayısıyla devlet bugün vatandaşının yaşam hakkını korumak için milletin kasasından kendisine verilmiş araçlarla görevini yapıyor. Devletin çok görevi var ama bir numaralı görevi vatandaşının yaşam hakkını temin etmektir. İşte onun için Şeyh Edebali’ye atıf yaparız, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ Yaşam hakkı bütün hakların anasıdır, gereğidir. İnsanı yaşatamıyorsan, seyahat özgürlüğünü, ifade özgürlüğünün, din ve vicdan özgürlüğünün bir anlamı olabilir mi? Ya da teşebbüs özgürlüğünün ya da mülk edinme hakkının bir anlamı olur mu? İşte Türkiye Cumhuriyeti devleti, hükümeti vatandaşlarının hayat bütünlüğünü ortadan kaldırmaya yönelmiş teröristlerle mücadele ediyor, gerekirse onları etkisiz hale getiriyor. Kürt, Türk, Çerkez, Arnavut biz bir kardeşiz ve bizim en büyük zenginliğimiz de kardeşliğimizdir.” şeklinde konuştu.

“ŞUNU HEPİNİZE MÜJDELEMEK İSTİYORUM; YILANIN BELİNİ KIRDIK”

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ise yaklaşan 1 Kasım seçimlerine değinerek, “Terörle mücadele ediyoruz ama şunu hepinize müjdelemek istiyorum; yılanın belini kırdık. Kafa ile gövde ayrıldı; 1 Kasım'da inşallah sandıkta iradenizi istikrarın yönünde kullanırsanız kafası ayrı ezilecek, burnu da eğilecek.” ifadelerine yer verdi.

Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, söz konusu kapı sayesinde Türkiye’nin Rusya’ya Azerbaycan’a ve diğer ülkelere devam edeceğini, açılışı yapılan kapının bir anahtar kapı olduğunu ve söz konusu kapının bir ticaret merkezi haline geleceğini ümit ettiklerini belirtti.

“SİZ BUNU YAPTIKTAN SONRA BİZİM BAŞIMIZIN ÜSTÜNE”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Taşçı, açılan kapının Türkiye-Gürcistan arasında açılan üçüncü kapı olduğunu söyleyerek, "Buradan Azerbaycan’a Gürcistan üzerinden 200 kilometre yolumuz kısalıyor. Bunu siz hesap ettiğinizde pazara yetişmenin ne kadar kolay olacağını bunu benden en iyi ticaret erbabı olan sizler bilirsiniz. Bizim gümrük müdürlüğü kurabilmemiz için. Biz istersek şu anda 160 tane gümrük müdürlüğümüz var, bu sayı 70 değil 200 de kurabiliriz. Bunu kurmak için sizin satacak malınız, ithal edecek malınızın olması lazım. Siz bunu yaptıktan sonra bizim başımızın üstüne. Buraya bir gümrük müdürlüğü binası kurmak, başına bir müdür tayin etmek bizim için sadece 5 dakika, yeter ki siz bunu yapın. Siz yarın 100 milyon dolar ihracat yapıyorsunuz, biz bu akşam kuruyoruz gümrük müdürlüğünü.” ifadelerini kullandı.

“BİZ BUGÜN ZENGİNLİĞİN KAPISINI AÇIYORUZ”

Törende konuşan TOBB başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu da şu ifadeleri kullandı: "Değerli dostlarım, biz bugün aslında bir gümrük kapısı açılış yapmıyoruz. Biz bugün zenginliğin kapısını açıyoruz. Eskiden bu coğrafya dünyanın en zengin coğrafyasıydı. Çünkü ticaret rotası hep buradan geçiyordu. Kural çok basit aslında. Bir yerde ticaret varsa para vardır. Para varsa da zenginlik vardır. Biz büyük bir hayal kurduk, ticaretin rotasını yeniden bu coğrafya üzerine yöneltme hayali kuruyoruz. İşte bugün de bu hayali gerçekleştiriyoruz."