Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, kış aylarının yıpratıcı etkisinin ardından baharla birlikte yüzünü gösteren güneş hem fiziksel hem ruhsal açıdan yenilenme dönemini beraberinde getirdiğine işaret etti. Dr. Tümtürk, ancak cildin mevsim geçişlerinde bir süre adaptasyon süreci yaşadığını belirterek, “O nedenle sonbahar ve ilkbahar aylarında dermatoloji uzmanlarının kapısı daha fazla çalınıyor. Bu mevsimde cilt sağlığı için bol sıvı tüketimi ve güneşten korunmak önemlidir” diye konuştu.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk “Cildin adapte olduğu mevsimden farklı fiziki koşullar, organizma için hafif de olsa stres faktörüdür” derken, cilt bakımında dikkat etmemiz gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, sağlıklı ve canlı bir cilde sahip olabilmenin başlıca yolunun sağlıklı beslenmek, bol sıvı tüketmek ve güneşin zararlı ışınlarından kaçınmak olduğunu vurguluyor.

“Güneşin hem ruhumuza hem bedenimize birçok faydası var şüphesiz ancak zararlı ışınları da bir o kadar zararlı” diyen Dr. Tümtürk, “O nedenle güneş ışınlarının dik olarak geldiği 12.00-14.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamak, gölgede kalmaya dikkat etmek gerekiyor. Bilimsel araştırmalar güneşin zararlı ışınlarının kanserden kırışıklığın artmasına ve cildin erken yaşlanmasına dek birçok zararı olduğunu ortaya koyuyor. Cildimizin rengine ve tipine uygun nemlendirici ve güneş koruyucu ürünler kullanılması önemlidir. Ancak, riskli saatlerde güneş kremlerine bile fazla güvenilmemesi ve uzun süre güneşe maruz kalınmaması gerekir” dedi.

Yaz aylarında cilde uygun temizleyici kullanmamak ve kapatıcı makyaj yapmamanın da önemli olduğunu belirten Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, şu bilgileri verdi; “Cilt bakımı ciddi bir iştir. Her duyduğumuz, gördüğümüz ve abartılı reklamı yapılan ürün bizim cildimize uygun olmayabilir. Ürün çeşitliliğini artırmanın cildin daha iyi olması ile ilgisi yoktur.”

Cilt sağlığında ve cildin görünümünde genetik unsurların da önemli olduğunu aktaran Dr. Tümtürk, “Herkesin farklı bir cilt yapısı var. Bunu da genetik özellikler belirliyor. Bize düşen genetik alt yapımızın getirdiği potansiyeli en iyi noktada tutabilmek. Bu ise hiç zor değil” dedi.

Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, bu kuralların başında su ağırlıklı olmak üzere bol sıvı tüketmenin, dengeli ve düzenli beslenmenin ve güneşin zararlı ışınlarından korunmanın geldiğini söylüyor.