Onarım çalışması devam eden Çimenlik Kalesi Askerî Müzesi, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü dolayısıyla 18 Mart'ta düzenlenecek törenlerden önce hizmete girecek. Anadolu Hamidiye Tabyası'ndaki çalışma ise ağustos ayında bitecek.

Fatih Sultan Mehmet tarafından, İstanbul'un savunması için 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın en dar yerinde Anadolu yakasına yaptırılan Çimenlik Kalesi'nde onarım çalışması, 14 Ocak 2014'te başladı. 9 milyon 80 bin 745 TL sözleşme bedeliyle onarımına başlanan ve içinde askerî müze de bulunan kalede inceleme yapan Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri, çalışmaların 18 Mart törenlerinden önce biteceğini ve hizmete açılacağını söyledi.

Merkez Barbaros Mahallesi'nde bulunan Anadolu Hamidiye Tabyası ise boğazın güvenliğinin sağlanması için 1892 yılında Sultan 2. Abdülhamit tarafından yaptırıldı. Zamanla kendi haline terkedilince harabeye dönmüştü. Yapılan girişimlerle Millî Savunma Bakanlığı'na ait 105 dönümlük tabya, 2011 yılında 20 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geçici kullanımına verildi. Onarım, teşhir, tanzim ve çevre düzenlemesi işi geçen yıl ocak ayında başladı. Bu yıl ağustosta bitirilmesi planlanan çalışma, 17 milyon 74 bin 879 TL'ye ihale edilmişti. Tabya, firmanın iş makinelerinin bonetlerin üzerine çıkarmasıyla gündeme gelmişti.

Çimenlik Kalesi ve Anadolu Hamidiye Tabyası'nda yürütülen çalışmaların kontrolörlüğünü, İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü yapıyor. Müdür Selman Ünlügedikle, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, firma yetkilileri ve teknik personel, çalışmaları birlikte inceledi.