Kalitesi ve aromasıyla ilgi gören Afyon kirazı, Çin pazarına girmeye hazırlanıyor. Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) tarafından 3 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda iki ülke arasında anlaşma imzalandı. TOSYÖV Başkan Yardımcısı İhsan Beşer, 2016 yazında Afyon kirazının ilk kez Çin pazarına gireceğini söyledi.

Çin’in gıda alanında dünyanın en büyük pazarı olduğunu ifade eden İhsan Beşer, “Heyet olarak kiraz konusunda birkaç kez Çin’e ziyaretlerimiz oldu. Çin’de ‘kiraz’ diye satılan kiraz çeşidi ile Çay-Sultandağı bölgesinde çıkan kiraz arasında büyük fark söz konusudur. Bizim ürettiğimiz kiraz başta Avrupa ve Rusya’ya ihraç edilmesi nedeniyle büyük pazarlarda zaten kendini ispatlamış durumdadır.” diye konuştu.

Beşer, TOSYÖV olarak Afyonkarahisar’dan Çin’e kiraz ihracatı için gerek diplomatik, gerekse yasal anlamda gerekli düzenlemelerin yapılmasında ciddi emek harcadıklarını dile getirdi. Afyonkarahisar çiftçisinin ürettiği kirazın dünyanın en büyük pazarına gireceğini belirten Beşer, iki ülke arasında gerekli anlaşmaların imzalandığını, Afyonkarahisar’dan toplanan kirazın Çin’e ulaştığı günlerin yakın olduğunu anlattı.

ÇİNLİLER GEÇEN YIL İNCELEME YAPMIŞTI

Geçen yıl Çin'den gelen bir heyet Sultandağı ve Çay ilçelerindeki kiraz bahçelerinde incelemelerde bulunmuştu. Heyet daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünü ziyaret ederek ihracata yönelik bilgi almıştı. Daha çok Suldandağı ilçesi ve bölgesinde yetişen ve birçok ülkeye ihraç edilen Afyon kirazı rengi, kokusu ve aroması nedeniyle yurt dışından da oldukça talep görüyor. Yılda üretilen 40 bin ton kirazın yüzde 60'ı ihraç ediliyor. Türkiye'nin kiraz ihracatı yılda 60 bin ton civarında. Sultandağı, ülke ihracatının yüzde 30'unu karşılıyor. Her ihraç edilen üç kirazdan birisi Afyon kirazı olarak yurt dışına gidiyor.