Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1993’te faili meçhul cinayete kurban giden 11 köylüyle ilgili 20 yıl sonra açılan davanın görülmesine devam edildi. Adliyeye geldiği halde duruşmaya katılmayan sanık Yavuz Ertürk’ün tutuklanma talebinin reddine karar verildi.

Ankara 7. Ağır Ceza görülen davaya müşteki avukatları, sanık avukatları ve müştekiler katıldı. Davanın tek sanığı ve 11 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanan sanık Tuğgeneral Yavuz Ertürk ise sağlık sorunları gerekçesi ile duruşmaya katılmadı. Öğleden önceki duruşmada müşteki avukatları Ertürk’ün Ankara Adliyesi’nde olduğunu fakat duruşmaya katılmadığını ifade etti. Bunun üzerine söz alan Ertürk’ün avukatı, müvekkilinin adliyeye geldiğini fakat rahatsızlandığı gerekçesi ile adliyeden ayrıldığını belirtti. Mahkeme heyeti, Ertürk’ün getirilme ihtimaline karşı duruşmanın öğleden sonra devamına karar verdi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde ise alınan güvenlik tedbirleri dikkat çekti. Duruşmanın öğleden sonraki kısmında izleyici sandalyelerinin ilk sırasına çevik kuvvet ekipleri oturtuldu. Öğleden sonraki bölümde ayrıca sanık Ertürk’ün avukatı Kara Kuvvetleri Merkez Komutanlığı’ndan aldığı sağlık raporunu mahkemeye sundu. Bunun üzerine söz alan müşteki avukatlarından Tahir Elçi, davanın Ankara’ya taşınması kararını Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi. 11 kişiyi öldürmekle yargılanan bir hakkında şu ana kadar hiçbir işlem yapılmadığını vurgulayan Elçi, sanığın tutuklanmasını talep etti.

Sanığın sunduğu raporu kabul eden mahkeme, sanığın tutuklanmasına ilişkin talepleri ise reddetti. Mahkeme, davayı 8 Temmuz’a erteledi. Daha önce Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, sanığın talebi üzerine güvenlik gerekçesi ile Ankara’ya alınmıştı.