CHP Adana Kadın Kolları Başkanı Rukiye Çinkılıç, kadını çağdışı bir anlayışla tarif eden siyasi iktidar nedeniyle cinayetlerin arttığını vurguladı. Rukiye Çinkılıç, Mersin’de hunharca katledilen Özgecan Aslan’ın ölümünden siyasi anlayışı sorumlu tuttu.

Türkiye’de son yıllarda kadın cinayetlerinin arttığına dikkati çeken Çinkılıç yaptığı açıklamada, "Başörtüsüz kadını perdesiz eve benzeten, kadını bir meta, bir obje olarak gören, erkekleri öne çıkaran, küçük yaştaki çocukların evlendirilmesine göz yuman bir siyasi anlayış Türkiye’yi içinden çıkılmaz bir yola sürükledi. İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, derhal istifa etmelidir." dedi.

Türkiye’deki siyasi iktidarın gülen kadını iffetsiz olarak suçladığını, ‘kadını sokakta gezmez, geç saatlere kalmaz, evde oturur’ gibi çağdışı bir anlayışa mahkum bırakmaya çalıştığını dile getiren Çinkılıç, "Ülkemizde kadına karşı genel bakış açısı ve zihniyet değişmedikçe Özgecan gibi yavrularımızın insanlık dışı uygulamayla katledilmesinin önü alınamayacaktır." diye vurguladı.

Toplumun erkek egemen bakış açısıyla yönetilmeye çalışılmasına artık ‘dur’ denmesinin zamanının geldiğini dile getiren Çinkılıç, "Çocuklarımızın hiçbirinin can güvenliği yok. Anneler, babalar olarak kaygı duyuyoruz. Çocuğuna gözü gibi bakan, sabah evden çıkmadan sütünü içiren, harçlığını veren çağdaş bir ailenin, pırıl pırıl üniversite öğrencisi Özgecan tarif edilemez ve akıl almaz bir şekilde katledilebiliyorsa ülkemizin geldiği durum açıkça ortadadır. Sıradan bir aile, topluma iyi bir evlat yetiştirme derdiyle yoğrulurken Özgecan’larımız, iyi yetiştirilmemiş, eğitimsiz canilerin insafına terk edilemez. Bu sonuç sorunun kadınlarda olmadığını gösteriyor. Ülkemizdeki erkek egemen zihniyet derhal değişmelidir." sözlerini kaydetti.

Suudi Arabistan Kralı’nın ölümü nedeniyle Türkiye’de bir günlük yas ilan edildiğini hatırlatan Rukiye Çinkılıç, şunları söyledi: "Acımasızca canına kastedilen Özgecan, bizim evladımız. Kral için yas ilan edenler dönüp ülkelerine baksınlar ve çocuklarımızın ne hale getirildiğini görsünler. Özgecan için tüm Türkiye’de bir haftalık yas ilan edilmesini istiyoruz. Kadına şiddeti, tecavüzü ve cinayeti önlemek için çaba sarf etmeyenler, sağlıklı bir bakış açısı sergilemeyenler, cinsiyet ayrımcılığını resmi ideoloji haline getirenler cinayetleri tesadüf olarak görmemizi isteyemez. Daha önceden yaşadığımız ve son olmasını ümit ettiğimiz Özgecan olayında görüldüğü gibi cinayetler sıradan, münferit değil resmen politik bir vakadır."