İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, birlikte kahvehane işlettiği ortağı Mehmet Hatip Tekin`i (47) alacak verecek meselesi sebebiyle öldürdüğü iddia edilen ve olaydan 7 yıl sonra yakalanan Aydın K. (54), müebbet hapis talebiyle yargılandığı davada 17 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Davaya konu olay, Alaybey Mahallesi 1682 Sokak'ta, 28 Mart 2007 günü yaşandı. İddiaya göre Tekin, Aydın K. ile ortaklığını bitirdi ancak alacak verecek meselesi sebebiyle anlaşmazlık çıktı. Aralarındaki tartışmada Aydın K., üzerindeki ruhsatsız tabancayla 13 el ateş edip Tekin`i öldürdükten sonra kaçtı. Polis ekipleri, hakkında yakalama kararı bulunan Aydın K.`nin izine 7 yıl sonra ulaştı. Zanlı, geçen yıl gittiği hastanede yakalandı. Üzerinde M.Ö. adına düzenlenmiş sahte kimlik çıkan Aydın K. tutuklandı. Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, kasten öldürme suçundan ömür boyu hapis cezası talebiyle açılan davanın karar duruşmasına sanık Aydın K., Barış Akyol, ölen Tekin'in kardeşi Şehmus Tekin ve avukatı Seyit Ahmet Akyüz katıldı. Sanık Aydın K., ölen Tekin ile Alaybey ESHOT Sokağı'nda bulunan kahvehaneyi ortak işlettiklerini, ailece görüştüklerini, kendisinin ortaklıktan ayrıldığını, onun ise çalıştırmaya devam ettiğini anlattı. Tekin`e bin lira borcu bulunduğunu ancak onun 5 bin liraya çıkardığını öne süren Aydın K., şunları söyledi: "Bin lira olan borcumu ödemeyi kabul ettim. Bu nedenle maktulle sürekli telefonla konuşup tartışıyorduk. Telefon görüşmelerinde maktul bana, 'Bu 5 bin lira için seni vururum, seni öldürürüm, akıllı ol.' diyerek tehdit ediyordu. Olay günü kahvede yalnız oturuyordum. Mehmet Hatip Tekin, yanında bir arkadaşıyla geldi. Ben sorun yaşanacağını hissedince kahveden ayrılıp karşı tarafa geçtim. Sonra sokak içerinde karşı karşıya geldik. Bana, `Oğlum, galiba sen beni hafife alıyorsun.` dedi. Ben de kendisine, `Bu şekilde konuşmaya ne gerek var? Biz ailece görüşüyoruz.` diye cevap verdim. Bana yine, `Oğlum akıllı ol, ben bu parayı senden alacağım, inadına da olsa alacığım.` dedi. Ben de, `Benim şu an sana para ödeyecek gücüm yok. Zaten ödersem de bin lira öderim.` dedim. Bu kez bana, `Git ulan karını sat, kızını sat, bu parayı getir.` diyerek yüzüme tükürdü. Kendimi kaybettim. Yanımda taşıdığım ruhsatsız tabancayı da korkutmak amacıyla çıkarıp ateş ettim. Olayın bundan sonrasını hatırlamıyorum. Kaç kurşun sıktığımı da bilmiyorum. Tabancayı da çöpe attım. Pişmanım. Bu şekilde olayı boşu boşuna yaşadım."

Av. Akyol, müvekkilinin cinayeti haksız tahrik altında işlediğini, şahit bulunmadığını, olayın müvekkilinin anlattığı gibi gerçekleştiğini, suçtan ve adaletten kaçmak gibi bir düşüncesi olmayıp yalnızca öğrenim çağında bulunan çocuklarının mağdur olmaması için uzun süre kaçtığını söyledi.

Yargılamanın 36. duruşması sonunda mahkeme heyeti, sanık Aydın K.'yi müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ardından duruşmalardaki iyi hali ve cinayeti haksız tahrik altında işlediğinden cezasını 15 yıla indirdi. Ayrıca ruhsatsız silah bulundurmaktan 2 yıl 1 ay olmak üzere toplam 17 yıl 1 ay hapis ve 375 lira adli para cezasına çarptırdı. Ölenin avukatı Seyit Ahmet Akyüz ise sanığın 7 yıl boyunca kaçtığını, haksız tahrik ve duruşmalardaki iyi hali sebebiyle uygulanan indirim yönünden kararı temyiz edeceklerini belirtti.