Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafsız davranmadığını söyledi. Cindoruk, “Ben parlamenter demokratik rejimin çözülme sürecine girmesinden kuşkuluyum. Cumhurbaşkanı’nı tarafsızlığa götürmemiz gerekir. Cumhurbaşkanı bugün tarafsız değil.” ifadelerini kullandı.

Şişli’de bir otelde, Hüsamettin Cindoruk önderliğinde tanınmış kişilerin katıldığı bir öğle yemeği programı düzenlendi. Toplantıya Cindoruk’un yanı sıra, CHP’den ihraç edilen Süheyl Batum, Can Ataklı, Zekeriya Beyaz, Kemal Alemdaroğlu, Bahattin Yücel, Yaşar Okuyan gibi isimler katıldı.

Cindoruk, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Cindoruk, toplantı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Fikirlerine değer verdiğim arkadaşlarım var. Seçimler değil ana gündem, anayasa değişikliklerini konuşacağız. Bugün 18.00’a kadar tartışacağız.” dedi.

Başkanlık sistemine sıcak bakmadığını belirten Cindoruk, “Türkiye’nin değiştirilmesi gereken bir seçim ihtiyacı yok. Cumhurbaşkanı istediği adamları tayin edemediğinden şikayet ediyordu. Başvurulara bakıldığında 500 bürokrat Adalet ve Kalkınma Partisi’ne başvurdu. Demek ki istediklerini tayin etmişler. Söylediklerinin hiçbirinin gerekçesi yoktur. Dine dayalı devlet kurma düşüncesinden kuşkuluyum. Bir Kızılay kongresi yapar gibi yargıçların seçim yapmasını yadırgıyorum. Dünyanın hiçbir yerinde yok. Seçim kurullarına yargıçlarımızın gidip de oy kullanmaları onun sonuçlarıyla yargı organlarının kurulmasını demokratik bulmuyorum. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç o noktada haklı. Ben demokratik rejimin diğer bir tabirle parlamenter demokratik rejimin çözülme sürecine girmesinden kuşkuluyum. Bunu önlemek de benim görevim. Çünkü çok kıdemli tecrübeli bir siyasetçiyim. Meclis Başkanlığı yaptım. Yassıada’yı yaşadım. Sürgüne gittim. Hapislere girdim, çıktım. Benim tecrübelerimden faydalanmasını istiyorum halkımızın.” ifadelerini kullandı.

"ANAYASA MAHKEMESİ'NİN MÜDAHALESİNİ İSTEYEBİLİRİZ"

Cumhurbaşkanı’nın tarafsız davranmadığını dile getiren Cindoruk, “Ben düşüncelerimi Milli Anayasa Forumu çerçevesinde söylemek istiyorum. Onu tekrar canlandıracağımızı umuyorum. Cumhurbaşkanı’nı tarafsızlığa götürmemiz gerekir. Cumhurbaşkanı bugün tarafsız değil. Sadece çağrı değil, Anayasa Mahkemesi’nin müdahalesini isteyebiliriz. Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığını tespit için orada partilerin siyasi haklarının ihlal edildiği yönünde bir karar almasını isteyebiliriz. Cumhurbaşkanı’nın sorumluluk alanlarından biri de rejime bağlılıktır. Hiçbir cumhurbaşkanı ‘Ben alışılmamış bir cumhurbaşkanı olacağım’ diyemez. Cumhurbaşkanlığı kurallarla tespit edilmiştir alışkanlıklarla değil. Alışkanlıklar özel hayatta olur.” diye konuştu.

Süheyl Batum ise yaptığı değerlendirmede, “Şuanda bu oyunu bozmanın zorunluğu olduğunu düşünen bir insan olarak bu oyunun nasıl bozulabileceği konusundaki görüşleri dinlemek istiyorum. Benim de görüşlerim var. Türkiye’de bu oyunun oynandığını gören yüzde 35 gibi bir kesim var.” ifadelerini kullandı.

Zekeriya Beyaz ise Türkiye’nin olağanüstü dönemlerden geçtiğini söyledi. Eski Rektör Kemal Alemdaroğlu ise, başkanlık sistemine karşı olduğunu dile getirdi.