Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), 40 farklı ülkeden adli tıp uzmanları ve araştırmacılarının katıldığı Cinsel Suçlar Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı.

Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleşen sempozyuma katılan ve dünyaca tanınan adli tıp uzmanları farklı konularda açıklamalar yaptı. Uluslararası Adli Tıp Akademisi Temsilcisi Prof. Dr. David Wells, sempozyumun ilk olma özelliğinden dolayı çok ilgilerini çektiğini belirterek, cinsel şiddetin tüm dünyanın sorunu olduğunu söyledi.

Oxford Üniversitesi’nde adli tıp eğitmeni olarak görev yapan ve savcı olan Prof. Dr. Patricia Viseur Sellers de dünyada şiddet eylemlerinin gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Hindistanlı Adli Tıpçı Prof. Dr. Prasanta Chattopadhyay ise cinsel şiddeti tamamen yok etmenin mümkün olamayacağını, ancak düşük seviyeye getirmenin önemine değindi.

Uluslararası Adli Tıp Akademisi Temsilcisi Prof. Dr. David Wells, sempozyum için geldiği Çukurova Üniversitesi’nde birçok soruyu cevapladı. Avustralya kökenli olan dünyaca tanınmış bilim insanı Prof. Dr. Wells, aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü için de çalışıyor. Prof. Dr. Wells, sempozyumun cinsel şiddet üzerine bu kapsamda yapılan ilk toplantı olması nedeniyle çok önemli olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Adli tıp üzerine düzenlenen konferansı ilginç ve güzel yapan bilhassa cinsel şiddet üzerine yapılmış ve dünyada ilk olması. Aynı zamanda Asya'dan, Avrupa'dan, Afrika'dan adli tıp üzerine çalışan uzmanlarla bir araya gelme fırsatım oldu. Birlikte yaygın ve ortak sorunları tartışabildik."

Cinsel şiddetin sadece Türkiye'ye özgü bir mesele olmadığını dile getiren Wells, "Dünyanın gündeminde olan bu konu daha çok çocuk ve kadınları hedef alsa da toplumun her kesimini olumsuz etkiliyor, derinden yaralıyor. Bunun için hükümetlerin, toplulukların, yetkililerin gerekli önlemleri alması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle sapkın davranış sergilediği düşünülen, hissedilen, şikâyet edilen kişilerin mutlaka tedavi edilebilmesinin sağlanması için yine hükümetlere, topluluklara, yetkililere çok büyük görevler düşüyor." diye konuştu.

Uluslararası Adli Tıp Akademisi Temsilcisi Wells, kadınlara yönelik cinsel şiddetin önlenmesi konusunda da şu tavsiyelerde bulundu: "Cinsel şiddet meselesi tüm ülkeler ve herkes için geçerli bir konu. Hükümetlerin bir liderlik rolünü üstlenmesi lazım. Gerekli savunuculuğu ele alması, tavır ve davranışlarını değiştirmesi, kadınlar için iş olanağı ve kariyer olanağı sağlanması, kadınlara eşit ve hakkaniyetli bir şekilde davranılması lazım."

ŞİDDET OLAYLARI DÜNYANIN HER YERİNDE ARTTI

Oxford Üniversitesi’nde adli tıp eğitmeni olarak görev yapan Prof. Dr. Patricia Viseur Sellers de dünyanın her yerinde şiddet olaylarının arttığına vurgu yaptı. Sellers, "Dünyanın her tarafta şiddet eylemleri artıyor. Özellikle kadına yönelik şiddetin boyutları ürkütüyor." ifadelerini kullandı.

Hintli Bilim Adamı Prof. Dr. Prasanta Chattopadhyay da birçok ülkede kadına yönelik cinsel şiddet olaylarına tanık olduklarını ve bu konuya duyarlılık göstererek böyle bir sempozyum yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Chattopadhyay, cinsel şiddeti tamamen yok etmek mümkün olamasa da en düşük seviyeye getirmenin önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Chattopadhyay konuşmasına şöyle devam etti: "Bu bir dünya sorunu, her ülkede bu tür sorunlar yaşanıyor. Birçok çocuk cinsel istismara uğruyor. Sadece bunun travmatik yönü değil aynı zamanda hastalık yönü de mevcut. Ve bu kişileri suçluları tespit edip onları toplumdan izole ederek, birçok teknik geliştirmemiz de gerektiğini düşünüyorum. Cinsel şiddet olaylarını mümkün olduğunca en alt seviyeye indirmemiz şart."