Şırnak’ın Cizre ilçesinde bazı mahallerde kazılan hendekleri kapatmak için bölgeye giden güvenlik güçleri ile YDG-H üyeleri arasında çıkan çatışmalar devam ediyor. Yaşananlara tepki gösteren vatandaşlar, çatışmaların durmasını istiyor.

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği ilçede, hayat adeta durdu. Gün içerisinde Jandarma ve polis ekiplerinin yoğun güvenlik önemleri aldığı bölgede, Cizre’yi görebilecek şekilde tepelere tank ve polis araçları konuşlandırıldı. Bazı noktalarda ise askerlerin mevzi oluşturduğu görüldü. Sokağa çıkma yasağı dolayısıyla ilçeye giriş ve çıkışlar kapatılırken, İpekyolu'nu kullanan araçlar uzun bir süre bekletildikten sonra saat 15.00 ila 18.00 arasında geçişler kontrollü şekilde sağlandı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde YDG-H üyeleri ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalar devam ediyor. Son zamanlarda silah seslerinin eksik olmadığı ilçede halk büyük tedirginlik yaşıyor. PKK’nın sözde asayiş birimi olarak bilinen Yurtsever Devrimci Gençlik Hareket (YDG-H) üyeleri, ilçenin bazı mahallerinde hendek kazıyor. Kazılan hendekleri kapatmak için bölgeye giden güvenlik güçleri ile YDG-H üyeleri arasındaki çatışmalar artarak sürüyor.

Güvenlik güçleri, havanın kararmasıyla birlikte ilçenin bazı mahallerinde operasyon düzenledi. İlçede bazı mahallelere güvenlik güçlerinin girişini engellemek isteyen YDG-H üyelerinin hendek kazmaya devam ettiği görüldü. Yaşanan çatışmalarda ölü ve yaralı hakkında kesin bir bilginin olmadığı belirtildi. Çıkan çatışmalarda birçok eve kurşun isabet etti. Güvenlik güçleri, ilçe merkezine kimsenin girmesine izin vermedi. İlçeyi görebilecek bazı tepelerde polis araçları ve askeri araçların konuşlandırıldığı görüldü. Çatışmalar dolayısıyla Nusaybin-Cizre karayolu gün içerisinde bir süreliğine trafiğe kapatıldı. Cizre’ye 15 kilometre mesafede karayolunda uzun araç kuyrukları oluştu. Vatandaşlar ise yaşananlara tepki gösterdi. Dünden bu yana perişan olduklarını söyleyen vatandaşlar, aç ve susuz olaylar karşısında çaresiz beklediklerini söyledi. Trafiğin kapalı olması nedeniyle bazı hastalar ise zor anlar yaşadı. Daha sonra yapılan görüşmelerin ardından güvenlik güçleri, araçların geçişine izin verdi. Karayolunda saat 15.00 ila 18.00 arasında araç geçişleri kontrollü şekilde sağlandı. Irak’dan gelip güvenlik nedeniyle bekletilen vatandaşlar, polislere tepki gösterdi. Güvenlik güçleri ise gruba ‘dağılmazsanız müdahale ederiz’ şeklinde anons yaptı. Tepki göstermeye devam eden gruba daha sonra polis ekipleri biber gazı ile müdahale etti.

Şırnak Valiliği, Cizre ilçesinde yaşanan çatışmalar dolayısıyla dün akşam ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Ancak olayların devem etmesi nedeniyle Şırnak Valiliği, tekrar bir yazılı açıklamayla sokağa çıkma yasağının devam ettiğini bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi:
"İlimiz Cizre ilçesinde vatandaşlarımızın huzur ve güvenini bozan, can ve mal güvenliğini tehdit eden ve roket, patlayıcı ve uzun namlulu silahlarla saldıran bölücü terör örgütü mensuplarının yakalanmasına ve bölücü terör örgüt mensuplarınca el yapımı patlayıcı, bomba, mayın düzenekleri yerleştirilerek oluşturulmuş hendek ve barikatların bertaraf edilmesine yönelik güvenlik kuvvetlerimizce yapılan çalışmalar titizlikle sürdürülmekte olup, bu çerçevede vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için sokağa çıkma yasağı devam etmektedir."

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve yönetim kurulu üyeleri, bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. İlçe ile ilgili bilgi almak için Cizre Emniyet Müdürlüğü’ne giden Baro heyeti, kaymakam ve ilçe emniyet amiri ile görüşmek istedi. Ancak polis ekipleri tarafından, kaymakamın ve emniyet müdürünün sokağa çıkma yasağı nedeniyle görüşmek istemediği ifade edildi. Tahir Elçi ve ekibi bölgeyi izledikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yetkililere bir hafta önce uyarı yaptıklarını söyleyen Elçi şöyle konuştu: "Lütfen Cizre ile ilgilenin toplum içerisinde etkisi olan siyasilere seslenerek, Cizre’de silahlar kullanılmadan, bir çatışmaya mahal vermeden çözülmesi çağrısında bulunmuştuk. Ne yazik ki korkumuz bir hafta geçmeden gerçekleşti. Güvenlik görevlileri, mahallelere yönelik bir operasyon yapıyorlar. Bu nedenle 24 saattir sokağa çıkma yasağı var. Bugün hep birlikte geldik, şehri gezdik. Hayat durmuş yüz bin insanın yaşadığı ilçede neredeyse hayat sona ermiş. Valiliğin bu kararı hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz. Cizre’de bir süredir kazılı olan hendek barikat gibi uygulamaların yanlış olduğunu söylüyoruz. Barikatların kaldırılmasını istiyoruz, herhangi bir çatışma yaşanmadan. Umarım bugün yaşananlar sivil insanların yaşamlarına mal olmaz. Yetkililere sesleniyoruz."