Şırnak'ın Cizre ilçesinde 8 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında hayatını kaybeden 21 kişiden 16’sı gözyaşları arasında toprağa verildi. 35 günlük bebek, 74 yaşındaki yaşlı adam, gelin ve kayınvalide ile 12 yaşındaki kız çocuğunun da aralarında bulunduğu cenazeler, binlerce kişinin katıldığı töreninin ardından yan yana defnedildi. Hastaneden alınan cenazelerin tören alanına getirilmesiyle birlikte kadınlar ağıtlar yaktı.

Sokaklara kazılan hendekleri kapatma gerekçesiyle 4 Eylül’de Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı önceki gün sabah 07.00’de (11 Eylül) kaldırıldı. İlçeye giriş çıkışların başlamasıyla birlikte 8 gün süren çatışmaların acı bilançosu ortaya çıktı. Mahalle ve sokakların adeta savaş alanına döndüğü görülürken, ölü ve yaralılar hastaneye kaldırıldı. Şırnak ve Cizre devlet hastanelerinde yapılan otopsi işlemlerinin ardından 16 kişinin cenazesi ailelerine teslim edildi.

Öğlen namazını müteakip gerçekleşecek toplu cenaze töreni için çevre il ve ilçelerden binlerce kişi Cizre’ye akın etti. Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu cenazeler konvoy halinde ilçeye getirildi. Mehmet Emin Levent (21), Sait Çağdavul (19), Muhammed Tahir Yaramış (35 günlük), Cemile Çağırga (12), Osman Çağlı (18), Meryem Süme (53), Özgür Taşkın (20), Seyit Eşref Erdin (60), Zeynep Taşkın (18), Maşallah Edin (37), Sayit Nayici (16), Selman Ağar (10), Bünyamin İrci (15), Mehmet Dikmen (70), Mehmet Erdoğan (74) ve Mehmet Emin Açık'ın (70) cenazeleri, ilçe girişindeki Konak Mahallesi'nde karşılandı.

Binlerce kişi cenaze araçlarının peşinden yürüdü. Kalabalık, ilçedeki hiçbir camiye sığmayacağı için cenazeler Sur Mahallesi’nde bulunan 4 Tepe Meydanı’na getirildi. Nevruz Alanı olarak bilinen meydanda araçlardan indirilen cenazeler önceden kurulan masalara dizildi. Burada kılınan namazın ardından, cenazeler Cizre Asrî Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Törende kısa konuşma yapan HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli, “Acıları dinmeyen bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu acıları yaşayan bütün Cizre halkının başı sağ olsun. Bu acıların sebebini hepimiz çok iyi biliyoruz. 400 milletvekili için, iktidar olmak için, servetine servet katmak için bize bu acıları reva görenlerden hesap soracağız. Asla vazgeçmeyeceğiz.” dedi.