Cizre Üniversiteliler Platformu, 14 Ocak’ta öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan ile ilgili bilgi ve resim yarışması düzenledi. Cizre Sanat Sokağı’nda halka açık alanda yapılan yarışmaya Nihat’ın ailesinin yanı sıra Cizre Belediye eş başkanları Leyla İmret ile Kadir Konur katıldı.

Cizre’de 14 Ocak’ta Yafes Mahallesi çevre yolu mevkiinde polis tarafından öldürüldüğü iddia edilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan ile ilgili bilgi ve resim yarışması düzenlendi. Cizre Üniversiteliler Platformu tarafından düzenlenen yarışma Sanat Sokağı’nda yapıldı. Halka açık yarışmaya Nihat’ın annesi ve babasının yanı sıra Cizre Belediye eş başkanları Leyla İmret ile Kadir Konur ve çok sayıda vatandaş katıldı. 12 kişiden oluşan çocuk ekibi, Nihat Kazanhan’ın ölümü ve Cizre ile ilgili sorulan sorulara cevap verdi, Cizre ile ilgili çeşitli resimler yaptı. Resim yarışmasında çocukların yaptığı resimleri jüri olan Belediye eş başkanları Leyla İmret ile Kadir Konur seçti.

Yarışmaya katılan Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret Kürtçe konuşma yaptı. Başkan Leyla İmret, "Yarışmaya katılan çocukların gözlerinden öpüyorum ve katılan arkadaşları da selamlıyorum. Bu yarışmayı düzenleyen üniversiteli gençlerimize teşekkür ediyorum. Bizim çocukların yerleri böyle yerler olması lazım. Önleri hep açık olsun. Çocuklarımız okumak ve güzellikler içerisinde büyüsünler. Bugün de Nihat adına bu yarışmayı düzenlemişler. Onları da bu konuda kutluyoruz ve teşekkür ediyoruz. Bugün onu gösteriyor ki burada düzenlenen anıyı hiçbir zaman bizim çocuklarımız unutmazlar. Bu çocuklarımızın üzerine yapılan öldürmeleri buradan lanetliyoruz. Biz bunun takipçisi olacağız ki cezalarını bulana kadar. Bir daha bizim çocuklarımız ölmesin ve geleceklerini karartmasın. Burada yarışmada bizim çocuklardan bir tanesi yaptığı resimde ‘Doğu’da polisler çocuklarımızı öldürürken, Batı’da çocuklar polislere el sallıyor, polislerle oynuyor’ şeklinde resim yapmış. Biz hükümete diyoruz ki; niye Kürt çocukları öldürülüyor? Niye polisler batıdaki çocuklara baktığı gibi bizim çocuklara öyle bakmıyor? Bizim çocuklarımız hepsi bunu böyle anlamış. Ama biz diyoruz ki artık bunu değiştirsinler. Nerede olursa olsun çocuklar bizim geleceklerimizdir. Onun için biz diyoruz ki artık bu katliamlar, bu öldürmeler bizim memleketten uzak olsun. Artık bu kirli oyunları çocuklarımızın üzerinden kaldırsınlar. Buradan yine Nihat’ın ailesine sabır diliyorum ve başsağlığında bulunuyorum." diye konuştu.

Nihat’ın babası Mehmet Emin Kazanhan, kendisinin de Nihat’ı bu çocuklar gibi okutmak istediğini söyledi. Acılı baba Kazanhan, şunları söyledi: "Ben de istiyordum kendi çocuğumu bu çocuklar gibi okusun isterdim. Bunların arasında yer almasını isterdim. Ama maalesef katlettiler. Arkadaşlarının arasında değil. Niye öldürüldü? Çünkü Kürt’tü. Herhangi bir hatası, suçu yoktu. Elinde herhangi bir taş veya molotof da yoktu. Bilinçli olarak çocukların karşısına geldiler, bahane aradılar ve çocuğumu vurdular. Bir iki gün olayın üzerinden geçti ama inkar ettiler, Cumhurbaşkanı ve Başbakan. Ama bu halk arkamızdaydı. Allah hepsinden razı olsun. Halkımızın desteği ile örtemediler. Daha sonra olayın görüntüleri ortaya çıktı. Zaten görüntülerden bazı yerleri kesmişler. Silahı çıkartıp vurmaya çalışırken o anı kesmişler. Böyle bir şey yaptığınız için biz çok memnun kaldık. Allah hepinizden razı olsun."

Konuşmalardan sonra yarışmada birinci olan 2 çocuğa Belediye eş başkanları Leyla İmret ile Kadir Konur tarafından ödülleri verildi. Ardından küçük bir kız çocuğu Kürtçe şarkılar söyledi.