Van'ın Özalp ilçesi Azad Özener'i (9) ısırdıktan sonra ölen köpeğin kuduz çıkması nedeniyle 5 bin nufüslu köy karantinaya alındı. Köy girişine karantina tabelası asılırken, köydeki bütün köpekler de tek tek aşılandı.

Van'ın İran sınırında bulunan Özalp ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Sağmalı Mahallesi'nde (köyü) evinin yanında oynayan Azad Özener, 10 gün önce başıboş bir köpek tarafından ısırıldı. Aradan 5 gün geçtikten sonra baş dönmesi, yüksek ateş ve kusma şikayeti başlayan Azad Özener, ailesi tarafından Özalp Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada yapılan tetkikler sonrası durumu gittikçe ağırlaşan Azad Özener, Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'ne sevk edildi. Burada gerekli tedaviler uygulandı.

Azad'ı ısıran ve 9 gün önce ölen köpekten alınan numune Elazığ Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Elazığ'dan gelen numune sonuçlarında köpeğin kuduz olduğu ortaya çıkınca Özalp İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Köy girişine karantina tabelası asılırken, köpekler de tek tek aşılandı. Mahallenin camisinin hoparlöründen anons yapılarak vatandaşların köpeklerini aşılatması ve şüpheli durumları yetkililere bildirmesi istendi. Ayrıca mahalleye hayvan giriş çıkışları yasaklandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, başıboş köpeklerin temizlenmesi için belediyeyi yazıyla uyardı.