‘Küçücük çocuktan ne olacak? Ben onu sıkı sıkı tutarım’ diye düşünerek çocuğu ile arabanın ön koltuğuna oturan ebeveynler, kazalarda ölüme davetiye çıkarıyor.

İleri Sürüş Uzmanı Ahmet Aydın, arabanın ön koltuğunda kucakta çocukla seyahat edilmesinin çok tehlikeli olduğunu belirtti. Yapılan bir araştırmanın tehlikenin boyutunu ortaya koyduğunu ifade eden Aydın, “50 kilometre hızla seyreden bir aracın ani fren yapması durumunda ön koltukta kucakta oturan 4,5 kilogram ağırlığındaki bir çocuğu tutabilmek için, 140 kilogram bir ağırlığı yerden 30 santimetre kaldıracak bir güç harcamak gerekiyor. Bu güçte olmadığımız için çocuğu tutamıyoruz. Böyle bir durumda ön koltukta oturtulan çocuklar ani frende ya cama çarpıyor ya da camdan fırlıyor. Böyle bir kaza da ciddi yaralanma ve ölümle sonuçlanabiliyor." dedi.

Aydın, tüm uyarılara rağmen hala ebeveynlerin bebeklerini kucağına alıp arabanın ön koltuğunda seyahat ettiğini üzülerek gördüklerini kaydetti. İnsanın en kıymetli varlığı olan çocuğunu böylesine bilinçsizce tehlikeye atmasına bir anlam veremediklerini dile getiren Aydın, “Küçük çocukların arabanın ön koltuğunda oturtulması yada kucakta taşınması hem yasak hem de ciddi tehlikeler taşıyor. Hız arttıkça tehlike de artıyor. 50 kilometre hızda bile çok büyük bir tehlike söz konusu iken 80-100 kilometre ve üzerindeki hızla seyreden bir araçta, önde oturtulan çocuğun içinde bulunduğu tehlike o kadar büyüyor. Lütfen çocuğumuzu ön koltukta oturtarak bile bile ölüme göndermeyelim. Arka koltukta bile çocuğun kucakta taşınması tehlikeli. En doğru ve güvenli olanın çocuğu ‘çocuk koltuğunda’ taşımaktır.” uyarısında bulundu.

“CEZA ARTIRILMALI”

Çocuk koltuğu kullanımının 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren Türkiye’de zorunlu hale getirildiğini, kurala uymayan sürücülere 166 lira para cezası kesildiğini hatırlatan Aydın, bu cezanın oldukça yetersiz olduğunu vurguladı. Cezanın caydırıcı hale gelmesi için en yüksek trafik cezasına eşitlenmesi gerektiğini belirten Aydın, ayrıca bu konudaki trafik denetimlerinin sıklaştırılmasını istedi. Trafik polislerine de seslenen Aydın, “Denetim yaparken özellikle bu konuda duyarlı olmaları gerekir. Çocuğunu ön koltukta taşıyan sürücüler asla affedilmemeli." diye konuştu.