Uzmanlar, karne için çocuklara ödül de ceza da verilmemesi tavsiyesinde bulunuyor. Pahalı hediyelerden ise kesinlikle uzak durulması gerektiğini vurguluyor.

Karne alan çocuğa karşı yapılması ve yapılmaması gereken davranışlara dikkat çeken Eskişehir Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut, karnesinde zayıf gelen çocuğu cezalandırmak ne kadar yanlışsa, karnesi iyi gelen çocuğu ödüllendirmenin de o kadar yanlış olduğunu söyledi. Psikolog Karabulut, "Çocuğun zaten yapması gereken şey derslerine iyi çalışmak ve hak ettiği notu getirmektir. Yani iyi karne zaten beklenen bir şey olmalıdır." dedi.

'PAHALI HEDİYELERDEN KAÇINMAK GEREKİYOR'

İyi karne getiren çocuğun takdir edilmesi ve değer görmesi gerektiğini dile getiren psikolog Karabulut, "Çocuklara ödül niyetine pahalı hediyeler almak, gereğinden fazla oyuncaklara boğmak çok uygun değildir. Çocuk ödüle kavuşmak için iyi not getirmeye çalışacak, hatta ödülün olmayacağı ortamlarda çalışmayacaktır." diye konuştu. Psikolog Karabulut, okulların tatil edilişine sevinmenin ve eğitim öğretimin bir süreliğine sona ermesinin kutlanabileceğini, bunun için de pahalı olmayan sembolik hediyeler alınabileceğini dikkat çekti.

'KÖTÜ KARNEDE PROBLEMLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİ'

Hangi dersin neden zayıf olduğunun normal şartlarda anne-babalar tarafından bilinmesi gerektiğini belirten psikolog Karabulut, çocuğa zayıf notları için kızmanın, ceza uygulamanın ise çözüm olmadığını kaydetti. Karabulut, şöyle dedi: "Çocukla konunun sebepleri konuşulmalıdır. İlk dönemde kötü gelen notun ikinci yarı yılda düzeltilmemesinin sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Ayrıca ebeveynler herhangi bir psikolojik, zihinsel, davranışsal, sosyal problemin olup olmadığını göz ardı etmemelidir."

'TELEVİZYON VE BİLGİSAYARA AYRILACAK VAKTİ SINIRLANDIRIN'

Karabulut, anne babalara çocukların mümkün olduğunca televizyon ve bilgisayar karşısında geçen vaktinin azaltılması gerektiği tavsiyesinde bulundu. "Tatilin amacı, eğlenmek, dinlenmek, sene boyunca yapılan zorunlu her şeyden uzaklaşmaktır." diyen Karabulut, çocukların yaz mevsiminin güzelliğinden faydalanması, televizyon ve bilgisayar başında zaman öldürmemesi gerektiğini dile getirdi.

Çalışan ebeveynlere ise Karabulut, "İşten gelen anne babalar akşamları çocukları ile beraber oyun oynamak, film seyretmek, kitap okumak gibi aktiviteler yapabilir. Mümkünse park, bahçe, sahil gibi açık alanlarda da vakit geçirilmelidir. Çocukla beraber futbol ve voleybol oynamak, ip atlamak, uçurtma uçurmak, çeşitli bahçe oyunları oynamak hem beden sağlığı hem de kaliteli vakit geçirmek için güzel birer alternatif olabilir." tavsiyelerinde bulundu.