Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Erkan Altuncu, alerjik bronşit veya çocuk astımında birinci basamak tedavinin alerji geliştirilmiş olan maddeden uzak durmak olduğunu söyledi.

Altuncu, çocuklarda sık meydana gelen astım ve alerjik astım hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Çocukluklarda astımın, hava yolunun aşırı hassasiyetinin söz konusu olduğu, tekrarlayıcı öksürük, hırıltı, hışıltı, nefes darlığı gibi belirtilerin yer aldığı bir hastalık olduğuna dikkat çeken Altuncu, “Çocuk astımı ya da diğer adıyla alerjik bronşit, tekrarlayan öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes almada zorluk şikayetleri ile seyreder. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ataklar gelişir. Bu atakların tekrarlayıcı nitelikte olması, bronş gevşetici ilaçlarla şikayetlerin düzelmesi, ancak bir süre sonra tekrar atak gelişmesi söz konusu olur. Enfeksiyonlar harici sigara dumanı, küf, rutubet, kimyasal kokular ve hava kirliliği ile hastalık alevlenmesi görülebilir.” dedi.

Çocukluk çağında astımın yüzde 90 oranında alerjik kökenli olduğunun bilindiğini kaydeden Altuncu, "Alerjik astım, genetik bir hastalıktır. Anne ya da babada alerji, astım olması durumunda çocukta hastalık çıkma riski yüzde 25 iken, hem annede hem babada alerji astım varsa risk yüzde 50’ye yükselmektedir. Yıl boyu maruz kalınan ev tozu akarı, küf mantarları veya kedi, köpek gibi hayvan döküntüleri gibi ev içi alerji yapıcı maddeler bronşlarda alerjik bir reaksiyona neden olur. Bu alerjik reaksiyon bronşlarda aşırı bir hassasiyet geliştirir. Normal bir insana dokunmayacak dış uyaranlar, hassas hava yolunda daralmaya neden olur.” şeklinde konuştu.

Tedavi yollarını da aktaran Altuncu, şunları söyledi: “Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjik bronşit veya çocuk astımında da birinci basamak tedavi, alerji geliştirilmiş olan maddeden uzak durmaktır. Uygun öneriler doğrultusunda alınacak çevre önlemleri ile hastalık belirtilerinin ve bronşlardaki aşırı duyarlılığın belirgin derecede azalması mümkündür. Çevre önlemlerinin yeterli olmadığı, ilaç tedavisinin uygun görüldüğü hastalarda havayolu ile akciğerlere çekilip bronşları tedavi eden sprey ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar sadece bronşları gevşetici özelliğe sahip rahatlatıcı ilaçlar ve alerjik iltihabın yarattığı aşırı bronş duyarlılığını azaltan kontrol edici ilaçlar olarak ikiye ayrılabilir.” ifadelerini kullandı.