Bursa’da çocuk gelinlerin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi ve erken yaşta yapılan evliliklerin önüne geçilmesi için ‘Çocuk Gelinler Projesi’, başlatılıyor. Başbakanlık genelgesi doğrultusunda düzenlenen projeyle sağlıklı toplumun önündeki en büyük engel olan çocuk yaşta evliliklerin önüne geçmek istediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’deki partneri, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin kurucusu olan Bursa, inşallah bu konuda da örnek bir çalışma gerçekleştirecek. Buna yürekten inanıyorum." dedi.

‘Çocuk Gelinler Projesi’ için Merinos’taki Gölpark Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen lansman toplantısına; Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Rahmi Turan, ilgili kamu kurumlarının yetkilileri ve basın mensupları katıldı. Basın toplantısı öncesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ‘Daha Dün çocuktum’ isimli kısa film de davetlilere gösterildi. Çocuk yaşta yapılan evliliklerin yanlışlığı ve bireylere verdiği zararlar konusunda 17 ilçede toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefleyen proje, 28 Nisan 2015 tarihi itibariyle Mustafakemalpaşa’dan başlayacak ve her hafta farklı bir ilçe ziyaret edilerek 24 Aralık 2015 tarihinde sona erecek. Proje çerçevesinde; doktor, avukat, psikolog, çocuk gelişim uzmanı, sosyolog, hemşire, psikolojik rehber danışman ve din görevlilerinden oluşan uzman gruplar, gidilen ilçelerdeki ortaokul ve lise öğrencilerine, ailelerine, öğretmen ve din görevlilerine yönelik farkındalık seminerleri verecek.

Basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, projenin Başbakanlık genelgesi doğrultusunda Bursa Valiliği’nce hazırlandığını, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Bursa Barosu, sağlık kurumları ve Bursa Roman Dernekleri Federasyonu’nun katılımıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlendiğini söyledi. Çocuk gelinler meselesinin Türkiye’nin kanayan yarası olduğuna, ekonomik ve siyasi anlamda büyük atılımlar gerçekleştiren ülkenin bu alanda istenilen seviyeye gelemediğine dikkat çeken Başkan Altepe, sosyal eksikliklerin giderilmesi noktasında yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü ifade etti. Birçok konuda OECD standartlarının üzerinde olan Türkiye’nin eğitimde sınıfta kaldığını, sosyal yaraların iyileştirilmesi konusunda eğitim faaliyetlerine özel önem verilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Altepe, şunları kaydetti: "Projeyle ülke genelinde birçok şehirde olduğu gibi Bursa ve ilçelerinde de yoğun çalışmaya giriyoruz. Çocuklarımızın küçük yaşta gelin verilsin istemiyoruz. Küçük yaşta kurulan aile müesseselerinin sağlıklı olmadığını, çocukların gerçek anlamda çocukluklarını yaşayamadığını, bunun da toplum sağlığı açısından kötü sonuçlar doğurduğunu vurguluyoruz. İnşallah bundan sonra Türkiye, başlattığımız bu projeyle benzer eksiklikleri yaşamayacak."

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 1. Maddesi’nin her insanı 18 yaşına kadar çocuk kabul ettiğini, Türkiye’nin de bu sözleşmeyi 1995 yılında kabul ederek yürürlüğe koymuş bir ülke olduğunu hatırlatan Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise kabul edilen sözleşmeye aykırı davranmalarının mümkün olmadığını dile getirdi. BM Sözleşmesinin kendileri için bağlayıcı olduğunu ve uygulama zorunluluğunun bulunduğunu kaydeden Karaloğlu, "Eğitim ve oyun çağındaki bireylerin evlendirilmesi, her şeyden önce insan hakları ihlalidir. Fiziksel ve ruhsal gelişimini tamamlamadan oluşturulan aileler, aile baskısından kaçmak için çocukların kendilerine alan oluşturmasından başka bir şey değildir. O yüzden 18 yaşına gelmemiş bir çocuk, evlendirilmesin. Bu konuda toplumumuzu duyarlılığa davet ediyoruz. El eve verirsek, çocuklarımızın oyun çağında evlenmelerinin önüne geçebiliriz. Bunu mutlaka başarmak zorundayız." diye konuştu.

Vali Münir Karaloğlu, işin başlıca muhataplarından olan Bursa Roman Dernekleri Federasyonu’nun proje çerçevesinde hareket etmesinin de çok önemli olduğunu ifade etti.