Muş Kadın Çatısı Derneği ve İl Mili Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirdiği ‘Çocuk İstismarına Dur De’ projesi kapsamında çalıştay yapıldı.

Kızılay Elit Apart Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve Sabancı Vakfı’nın Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında gerçekleştirilen ‘Çocuk İstismarına Dur De’ proje çalıştayına Belediye Başkanı Feyat Asya, Vali Vedat Büyükersoy’un eşi Zehra Kadriye Büyükersoy, Tema Vakfı Muş Şube Başkanı İhsan Aytemiş ve çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcisi Katıldı.
Projenin ilk aşamasında Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) okullardaki rehber öğretmenlerine verildiğini belirten Muş Kadın Çatısı Derneği Başkanı Nurcan Çetinbaş, proje ile ilgili detaylı açıklamalar yaptı.

Kız çocukları ile ilgili bilgi paylaşımını sağlayacak bir ağ oluşturmak istediklerini ifade eden Çetinbaş, şunları söyledi: "Projede farkındalık eğitimlerini alan rehber öğretmenler oluşturduğumuz çocuk atölyeleri ile okullarda çocuklara erken yaşta evliliğin nedenleri, sakıncaları üzerine eğitimler gerçekleştirdi. Projenin bir sonraki faaliyeti ise yine konu ile ilgili farkındalık eğitimlerini ebeveynlere vermekti. Projenin bugün gerçekleştirilen kısmında ise Muş'ta sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları ile dayanışma ağları kurarak mevcut konu üzerinde çözüm yolları ve alternatifler üretebilmek ve erken yaşta evlendirilmek istenen veya okuldan alınan kız çocukları ile ilgili bilgi paylaşımını sağlayacak bir ağ oluşturmaktı."

Vali Vedat Büyükersoy’un eşi Zehra Kadriye Büyükersoy ise erken yaşta evliliklerin önlenmesine dikkat çekti. Kız öğrencilerin takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Büyükersoy, "Okullarda görev yapan öğretmenlerin bu konuda daha duyarlı olmaya davet ederken, okula devam etmeyen kız öğrencilerin takip edilmesi ve bu öğrencilerin kazandırılması için gerekli eğitimlerin hem kız çocuğuna hem de kız çocuğunun ailesine verilmesi gerekmektedir. Din alimleri, kanaat önderlerinin anne ve babalara özellikle de erkeklere eğitimlerin verilmesini çok önemli ve gerekli bulduğunu söylerken meselenin örf ve adet meselesi olmadığını samimi bir şekilde kurulan iletişimin sorunların çözümünde etkin bir rol oynamaktadır." şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra STK ve kamu kurumlarından temsilcilere çocuk evliliklerini önlemek için neler yapmalıyız?, Uluslar arası sözleşmeler iç hukuk ve Türkiye’deki uygulama süreçlerini yeterli buluyor musunuz? ve Kamu ve STK iş birliğini nasıl sağlanabilir? soruları soruldu.

Öte yandan çalıştayda toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyet rolleri, erken yaşta evlilikler ve sakıncaları, dünyada, Türkiye'de, bölgede, yerelde erken yaşta evlilik oranları ve erken yaşta evlilikler ile ilgili bildiğimiz yanlışlar, rivayetler gibi konular görüşüldü.