Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, cinsel istismara uğrayan çocukların, ikincil örselenmesini en aza indirmek için kurulan Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) kayıt altına alınan ifadeler ile yapılan adli ve tıbbi işlemlerinin çok önemli olduğunu söyledi. Yeldan, "Kamera kaydının kalitesi bile o kadar önemli ki cinsel istismar mağduru çocukların söyledikleri kadar söylemedikleri; sustukları, durdukları, gözyaşları, gözündeki nem bile mahkemelerimizi, yargı makamlarımızı bu konuda karar verme noktasında çok destekliyor." dedi.

Çocuk istismarının önlenmesi ve istismara uğrayan çocuklara bilinçli ve etkin bir şekilde müdahale etmek amacıyla Adana’da 2012 yılında hizmete giren ÇİM’in daha etkin bir hale getirilmesi için ‘güç birliği’ toplantısı düzenlendi. Vali Mustafa Büyük ve beraberindekiler, cinsel istismara uğrayan çocukların adli görüşmelerin yapıldığı odalar ile Çocuk İzlem Merkezi’nin diğer birimlerini gezip, burada görev yapan psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından bilgi aldı.

Başsavcısı Yeldan, organizasyondaki konuşmasında çocuk istismarının toplumun kanayan bir yarası olduğunu kaydetti. Çocuklar ve kadınların toplumun korunması, her açıdan himaye edilmesi gereken önemli bir kesimini oluşturduğunu belirten Yeldan, "Çocuk istismarı sonuçları itibariyle, mağduru hem olayın kendisi hem de olaydan sonraki süreçte çok olumsuz etkiliyor. Bu çocukların ileride kişisel gelişimleri, ruhsal gelişimleri çok ciddi travmalar nedeniyle tamamlanamıyor. Hayatlarının ondan sonraki kısımlarını hep sorunlarla geçiriyor. Bu yüzden ÇİM’in Sağlık Bakanlığımızın çok örnek bir çalışması olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

‘MAĞDURLARI SAYI OLARAK GÖRMÜYORUZ’

Bu merkezin varlığı ve sürekliliğini çok önemsediklerini ifade eden Yeldan, faaliyetlerinin daha etkin hale getirilmesi için tüm kurumların el ele vermesi gerektiğini hatırlattı. Mağdurları sayı ve dosya olarak görmediklerinin altını çizen Yeldan, şunları söyledi: "Oradaki yaşanmışlıkları, travmaları, mağduriyetleri de hissediyoruz. Bu yüzden burada kayıt altına alınan ifadeler ile yapılan adli ve tıbbi işlemler çok önemli. Biz kamera kayıt kalitesinin yükseltilmesi için talepte bulunduk. Bu suçları delillendirmek çok kolay değil. Mağdur beyanı dışında elle tutulur bir delile ulaşmak bazen mümkün olmayabilir. O yüzden bu beyanı çok sağlıklı olarak almamız gerekiyor. Bunu da bu işin uzmanları marifetiyle yapmamız lazım. Adliyenin koridorlarının kalabalığında, polis merkezlerinin hengâmesinde bu işleri yürütemeyiz. Yapılan çalışmaların sürekli olması ve desteklenmesi noktasında il yönetiminin bunu bilmesi gerekiyor."

Vali Mustafa Büyük ise merkezin daha nitelikli, verimli ve yaygın hale getirilmesi için sağlık müdürlüğünün yanı sıra diğer kurumların da aktif bir şekilde faaliyetlere katılması gerektiğini dile getirdi. Çocuklara cinsel saldırının en travmatik ve en olumsuz olayların başında geldiğini açıklayan Büyük, "Diğer istismar çeşitleri de çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum dikkate alınarak her türlü istismar olaylarında da ÇİM’in devreye girmesi, bulunmayan çevre il ve ilçelere de yaygınlaştırılması gerektiği inancındayım. Buradaki eksikliklerin giderilmesi konusunda da her türlü desteği sağlayacağız." şeklinde konuştu.

SON İKİ YIL 3 AYDA 553 CİNSEL İSTİSMAR VAKASI

Sosyal Hizmet Uzmanı Tuğba Tezcan ise Adana ÇİM’de 2013 yılında 273 çocuk istismarı vakası ile ilgili işlem yapıldığını, bu sayının 221’nin kız, 52’sinin ise erkek çocuğu olduğunu söyledi. Tezcan, 2014 yılında 223, 2015’in ilk 3 ayında ise 57 cinsel saldırı olayı ile ilgili işlem yapıldığını sözlerine ekledi.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde yapılan toplantıya İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ünsal Bulut, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Kürşat Arıkan, çocuk mahkemesi hakimleri, Cumhuriyet savcıları ile ÇİM’in paydaşları olan Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile diğer kurumların temsilcileri katıldı.