Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, çocuk istismarının önlenmesi ve istismara uğrayan çocuklara etkin bir şekilde müdahale edilmesi amacıyla hizmet veren Adana Çocuk İzlem Merkezi’ni (ÇİM) daha iyi noktalara taşımak için uzman kişilerin katılımıyla toplantı düzenledi. Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıda merkezin fiziki, personel ve ekipman konuları ele alındı.

Başsavcılık Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programda konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, sorun ve çözüm önerilerini belirlendiğini, hedeflerinin Adana ÇİM'in kalitesini Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmak olduğunu söyledi.

Cinsel istismar şüphesi olan çocuğun beyanının alınması, muayene ve aile görüşmesinin yapılması, raporunun hazırlanması için gereken tüm personel ve ekipmanın bulunduğuna dikkat çeken Yeldan, işlemlerin her aşamasında çocuğun yüksek yararının gözetildiği merkezle ilgili eksikliklerin belirlendiğini kaydetti. Soruşturma işlemlerinin daha sağlıklı yürütülmesi ve bu aşamada mağdur çocukların olumsuz etkilenme süreçlerinin en aza indirgenmesi için uzman görüşleri alınıp çözüm önerilerinin tespit edildiğini hatırlatan Yeldan, ÇİM'de görevli personelin daha verimli olmaları için eğitim çalışmalarının da başlatılmasına karar verildiğini aktardı. ÇİM'in mağdura ulaşmak ve adli görüşmeye hazırlık süreci açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayan Başsavcısı Ali Yeldan, belirlenen sorun ve çözüm önerilerinin yargılama süreci ve mağdur çocukların psikoloji açısından önemli olduğunu bildirdi. Yeldan, şöyle devam etti:

“Sorunlarımız var ama bunları çözebiliriz. Çözüm önerileri daha kaliteli ve eksiksiz yargılama süreci başta olmak üzere çocuklarla ilgili tüm aşamaları ilgilendiriyor. Bundan sonra 'ÇİM'in Adana'da faaliyetlerini Türkiye uygulamasının üzerine nasıl çıkartabiliriz?' sorusunun cevabını arayacağız. Hangi aşamada olursa olsun verilen her emek mahkemelerimizin etkili bir yargılama yapmasında rol oynayacak. İlk mağdur beyanının doğru ve zamanında alınması yargılama süreci için çok önemli.”

'FEDAKAR ÇALIŞAN PERSONELE İHTİYACIMIZ VAR'

Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş da toplantının konuyla ilgili kurumlar arasında diyalogu güçlendirdiğini ifade etti. ÇİM konusunda fedakârca çalışan personele ihtiyaç duyulduğunu belirten Ertaş, “ÇİM, hassas bir nokta ve birçok kurumumuzu kapsayan bir konu. Toplantıyla başlayan diyalogun birçok sorunu çözeceğine inanıyorum. Hepimiz kendi çocuklarımızı da düşünerek daha hassas davranmalıyız. Öncelikli olarak fiziki, teknik ve güvenlik şartların düzeltilmesi konusundan başlayıp, çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi için çalışacağım. ÇİM konusunda kurumların pozitif ayrımcılık yapması, özel önem vermesi gerekiyor. Fedakar çalışan personele ihtiyacımız var.” dedi.

Organizasyona Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri Birsen Türkoğlu, Cumali Tülü, 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vahit Baltacı, Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcıları Ümit Şahiner, Fatma Arıkan, Levent Budak, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekteri Osman Kürşad Arıkan, Halk Sağlığı Müdürü Çağlar Çıtak, Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Osman Öz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Hamide Nurgül Kaya, Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Hatice Canhilal, ÇİM’den sorumlu Başhekim Yardımcısı Sami Çolak, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, hemşire ve mağdur çocuk bekleme salonunda görevli polisler katıldı.