Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Esra Karaca Çiftçi, çocuk, yaşlı ve kronik hastalığı olanların kışın alerjenler açısından risk grubunda olduğunu belirtti.

Çocuk sağlığı uzmanı Yrd. Doç. Dr. Esra Karaca Çiftçi, soğuk hava ve hava kirliliğinin herkesi etkileyen olumsuz bir faktörler olsa da, alerjik bünyeli kişiler bu faktörlere daha duyarlı olduğunu açıkladı. Çiftçi, “Özellikle alerjik astımı olan hastalarda; alerjenler, viral enfeksiyonlar, soğuk hava, kirli hava, sigara dumanı, ilaçlar, gıda katkı maddeleri, parfüm kokuları, stres gibi faktörler astım ataklarını tetiklemektedir.” dedi. Kapalı alanların alerjisi olan kişileri daha fazla etkilediğine dikkat çeken Çiftçi, şu bilgileri vererek, uyarılarda bulundu: “Birçok insan kapalı alanların alerji ve astımı tetikleyen alerjenlerle dolu olduğunun farkında bile değildir. Kapalı alanlarda daha çok zaman geçirmek, bu alerjenlere daha çok maruz kalmak anlamına gelir. Bu yüzden burun akıntısı, tıkanıklık, boğazda ve burunda kaşıntı, gıdıklanma hissi, hapşırık, gözlerde kızarıklık ve sulanma, nefes darlığı gibi şikayetler hassas bireylerde soğuk havalarda artar.” diye konuştu.

Alerjisi olan kişilerin hava kirliliği olan ortamlardan uzak durmaları noktasında uyarıda bulunan Çiftçi, “Kışın kalabalık ortamların bulunduğu kapalı yerlerde çocukları uzun süre bırakmayın. Çocukları sigara dumanından korumanız gerekiyor. Dışarı çıktığınızda ağız, burun ve göz gibi organları özellikle korumalısınız, ağız ve burundan soğuk hava direkt olarak alınmamalıdır.” şeklinde konuştu.