Daha çok yaşlılarda görülen romatizma hastalığına çocuklar da yakalanıyor. Birçok kişide şaşkınlığa yol açan ve ‘Çocukta romatizma mı olur?’ dedirten bu gerçek henüz halk arasında pek bilinmiyor.

Almanya’da 16 yaşından küçük 20 bin çocuk romatizma hastası. Eklem ağrısı ya da eklem iltihaplanması olarak ortaya çıkan romatizma çocukların hareket kabiliyetini sınırlıyor ve gönüllerince koşup oynayamıyorlar ancak doğru tedavi uygulandığında bu hastalıktan kurtulmak mümkün. Alman Romatizma Hekimleri Meslek Birliği bu pek bilinmeyen çocuk hastalığının bebeklikte bile başlayabileceğine dikkat çekti.

Çocuklarda da yetişkinler gibi romatizmanın iltihaplı ve iltihapsız olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. İltihapsız çocuk romatizmaları büyüme ağrılarından, kas ve iskelet ağrılarından, eklemlerin çok elastik olmasından ve omurga eğriliklerinden kaynaklanıyor. İltihaplı romatizmalar içinde ise ‘akut eklem romatizması’ olarak nitelendirilen kalp romatizması en ürkütücü türler arasında bulunuyor. Akut eklem romatizması daha çok ateş, boğaz ağrısı ve bademciklerin şişmesiyle ortaya çıkıyor. Eklem ağrısı, şişme ve hareket kısıtlılığı buna eşlik eder ancak iltihaplı romatizma, erken teşhis konduğunda kontrol altına alınabilen bir hastalık.