Yaşımız kaç olursa olsun birer çocuğuz aslında. Her daim babamızın ilgisine ve şefkatine ihtiyaç duyarız. Tüm imkânları ve emekleri ile bizi destekleyen babamıza sevgimizi göstermek için bir fırsat daha… Bugün evimizin gizli kahramanı babamızın günü… Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, babaların, tüm çocukların ilk kahramanı olduğunu vurguladı. Dr. Ejder, “Annelerin şefkati bir yana, babaların kanatları altındaki huzur ve güven, çocukların hayata umutlu bakmasını sağlıyor.” dedi.

‘Baba’yı, kişinin yardım alacağı, güvenebileceği, yanlış yapsa bile kollarını açıp çocuğunu sımsıkı saran bir liman olarak tanımlayan Dr. Obengül Ejder, “Babamız, kişiliğimizin, ilişkilerimizin, evliliğimizin, hatta yetiştireceğimiz çocukların temel taşıdır. Bunun için de, geleceğimiz onda olumlu ya da olumsuz parçalar üzerine şekillenir.” şeklinde konuştu. Dr. Ejder, çocuk bakımı denilince eskinden akla gelen ilk kişinin anneler olmasına karşın, artık kanının yavaş yavaş değişerek babaların çocuklarının gelişim dönemlerini kaçırmamak için çaba sarf etmeye başladığını söyledi.

“Bir erkek için duygusal açıdan alınabilecek en güzel ödüldür baba olmak.” diyen Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder açıklamasını şöyle sürdürdü; “Babalar ve oğulları: Bir erkek çocuğunun erkekler dünyasını tanıması ve kimliğini bir erkek olarak kurgulayabilmesi için babasına ihtiyacı vardır. Parkta anneler “Tırmanırken dikkatli ol!” diye uyarırken babalar, “Tepeye kadar çık!” diye bağırırlar, babalar erkekliği öğretir. Yani anneler korumanın, babalar ise cesaretlendirmenin peşindedirler. Oğlu ile yakın ve sağlıklı ilişki içine giren babalar oğullarının hem sağlam karaktere sahip olmalarına yardımcı olurlar hem de ergenlik döneminde bireyselleşmelerine müsaade eder ve onların özgür kişilik gelişimine katkıda bulunurlar.

Babalar ve kızları: Kız çocuğunun karşı cinsle kurduğu ilk ilişkisidir babasıyla kurduğu ilişki. Özellikle 3- 4 yaşlarında babalarına duydukları hayranlık giderek artar ve babayı idealize eder. Babasıyla beraber erkeklerin dünyasını öğrenir. İleride erkeklere dair yapacağı genellemelerin bilgisine babası sayesinde ulaşır. Bir kızın babasıyla kurduğu ilişki ve içinde bulunduğu etkileşim onun ileriki yıllarda karşı cinsle olan, eşiyle, patronuyla, arkadaşlarıyla ve çalışma arkadaşlarıyla kuracağı ilişkiyi de belirler. Babalar kızlarının gözünde daha güçlü ve daha akıllıdırlar. Bu nedenle daha çok saygı uyandırırlar. Eğer baba katı, otoriter ve korku uyandıran bir babaysa; kız utangaç ve çekingen olacaktır. Kendini ifade etmek yerine içine kapanmayı tercih edecektir. Eğer baba sevgisini ve ilgisini çocuğuna gösterirse, ulaşılabilir olduğunu ona hissettirirse kız çocuğun erkeklere karşı olumlu imajı gelişir. İleride eşlerine karşı daha ılımlı, anlayışlı, sevgi dolu olurlar.”

BABALARA ÖNERİLER
Obengül Ejder babalara da şu önerilerde bulundu: “Bebekliğinden itibaren bakımında rol alın. Çocuğunuza varlığınızı hissettirin, onu kucaklayın. Yaşları kaç olursa olsun haftanın en az bir günü iki saat baba-çocuk günü ilan edin ve onunla paylaşın. Eğer büyük ise arkadaşları ile tanışın, sohbet ortamları yaratın. Onu sevdiğinizi ve saydığınızı gösteren olumlu cümleler kurun ki çocuğunuz da sevgi ve saygısını size açıkça gösterebilsin. Çocuğunuzun kişiliğine veya bedenine sözel ya da fiziksel saldırıda asla bulunmayın. Çocuğunuzun herhangi bir hatasında onu cezalandırmayın. Sakin, yol gösterici ve çözüm bulucu yaklaşın, hatalarından ders çıkarmasına yardımcı olun. Çocuğunuza rol model olduğunuzu unutmayın, onun yanında sigara, alkol gibi maddeler kullanmayın. Problemlerinizi bağırıp çağırmadan, çözüm yolları üreterek çözmeye çalışın.”