Uzmanlar, sıcak havalarda serinlemenin bir yolu olarak görülen dondurmanın hastalanmamak için bilinçli tüketilmesini öneriyor. Dondurmadan sonra soğuk su yerine ılık su içilmesini tavsiye eden uzman diyetisyen Pınar Kural Enç, "Çocukların dondurmayı ağızda tutarak ve eriterek yemeleri, hastalıkların önüne geçmede en etkili yöntemdir." dedi.

Uzman diyetisyen Pınar Kural Enç, yoğun alerji yaşayan ve çok sık hasta olan bir çocuğun okul ve enfeksiyon dönemi bitmeden dondurma yememesi gerektiğini söyledi. Enc, çocuklarda dondurmayı ağızda tutarak ve eriterek yemelerinin hastalıkların önüne geçmede en etkili yöntem olduğunu kaydetti. Enç, dondurma tüketmede daha çok doğal olarak yapılmış meyveli dondurmaları tercih ettiklerini belirtti.

Bilinçli tüketilen dondurmanın yararlarının da olduğuna dikkat çeken Enç, “Aslında bilinçli yendiğinde ve fazla sık tüketilmediğinde dondurmayı zararlı bir gıda gruba sokulmamış olur." dedi.
Enç şunları söyledi: “Gerçekten süt katılarak yapılan aşırı şeker eklenmemiş dondurmaların yararlı yönleri de vardır. Örneğin; bol sütlü sade dondurma aynı zamanda iyi bir kalsiyum ve az da olsa protein kaynağıdır. Doğal meyvelerden yapılan dondurmalar ise meyvenin çeşidine göre hem antioksidan özellik gösterir, hem de iyi bir C vitamini kaynağı olabilir.”

Dondurma tüketmede ‘sıcak-soğuk’ dengesine de uyuması gerektiğine dikkat çeken diyetisyen Enç, ”Havaların ısınması ile beslenmemizde ani sıcaklık farkları yaratacak şekilde beslenmemeliyiz. Biranda soğuk su tüketimine başlamamamız gerektiği gibi dondurma tüketiminde de hem miktar hem de sıklık olarak kontrollü tüketilmesi uygundur.” ifadelerini kullandı.

Pınar Kural Enç, dondurma tüketimi konusunda şu tavsiyelerde bulundu: "Haftada bir veya en fazla 2 kez dondurma tüketin. Bu dondurma miktarları 2 küçük top veya 1 iri topu geçmesin. Dondurmayı tok karnına yemeyin, ara öğün olarak tüketin. 2 küçük top sade dondurmayı ayran, yoğurt, süt gibi bazı ara öğünlerin yerine değişim olarak kullanabilirsiniz. Dondurmayı yedikten sonra üzerine soğuk su içmeyin. Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır."