Yaz tatili ile birlikte camilerde yaz Kur’an kursları başladı. Kurslara istekli gidenler kadar istemeyerek giden çocukların da olduğunu belirten uzmanlar, çocukların dinden soğumaması için ailelere ve hocalara büyük görevler düştüğüne dikkat çekti. Uzmanlar, çocuklara neden Kur'an öğrenmeleri gerektiğinin yaşına göre anlatılmasını tavsiye etti.

Okulların kapanması ve yaz sezonunun da Ramazan ayı ile başlamasıyla birlikte camiler Kur’an öğrenmeye gelen çocuklarla doldu. Ancak bu durum tatil moduna giren çocukların bazılarında televizyon izlemek ve sokakta oynamayı istemesi nedeniyle sıkıntılı durumlara neden oluyor. Eğlenemediği için camiye gitmek istemeyen çocukları çoğunlukla aileleri baskı ile göndermeye çalışıyor. Uzmanlar ise zorla camiye gönderilen çocukların dinden ve camilerden uzaklaşmasına neden olduğu konusunda aileleri uyarıyor. Uzmanlar bu durumun çocuğuna dini eğitim verdirmek isterken tam tersi yönde dinden soğumasına vesile olabileceğinin akıllardan çıkartılmaması gerektiğini belirtiyor.

Bu tür çocukların ibadethanelere ve dine karşı olumsuz düşünceler içerisine girmemesi için aileler kadar camilerdeki hocalara da büyük görevler düştüğünü hatırlatan Medical Park Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, şunları kaydetti: “Kurslar ve camiler için çocukları motive edecek küçük ödüller kullanılabilir. Kursa gitmeyi reddeden çocuklar için kursa neden gitmesi gerektiğinin yaşına uygun şekilde açıklanması önemlidir. Anlamlandıramadığı veya sıkılacağını, arkadaşsız kalacağını düşündüğü için kursu reddedebilir. En temelde çocukların sıkılmalarına sebep olan şey oyunsuz kalmaları. Kursların çocukların yaş gruplarına uygun olarak etkinlikler, oyunlar, aktiviteler içermesi çocuklar için hem uyumu ve sürekliliği koruyacak hem de daha istekli gitmelerini sağlayacaktır. Eğitim kapsamında 1 saat Kur’an çalışması, sonra planlı oyun saati, sonra tekrar çalışma gibi aralıklarla programlamak daha sağlıklı olacaktır. Ebeveynlerin tutarlılığını korumaları da önemli bir etken. Canı istediği için gitmesi ya da gitmemesi gibi bir bölünme yaşanmamalı, sorumluluk korunmalıdır. Bunu yaparken de mümkün olduğu kadar yarım gün gibi çocuğu fazla yormayacak ve tatil olarak evde de serbest vakit geçirebilmesini koruyacak şekilde tutmak, motivelerini korumak için de yerinde olacaktır. Çocuk, çocukla büyür. İmkanlar dahilinde mümkünse oyun, aktivite, arkadaş ortamı ve Kur’an kursu şeklinde bir planlamanın içinde kalınması hem çocuğun gelişimini desteklemek hem de istenilen kazanımı sağlamak için yerinde olacaktır.”