Diyarbakır’da 872 çocuğun Emniyet tarafından fişlenmesi ve Milli Eğitim tarafından teşhir edilmesiyle ilgili barodan sonra Eğitim-Sen de suç duyurusunda bulundu. Eğitim-Sen suç duyurusu dilekçesinde, emniyet ve milli eğitim yetkililerinin ‘suç işleyen’, ‘sokakta çalışmak zorunda bırakılan', ‘intihara teşebbüs etmiş’, ‘zorla alıkonulmuş’ ile ‘cinsel istismara ve tecavüze uğramış’ çocukların isimlerini, tüm kimlik bilgilerini, anne babalarının adları ve ev adresleriyle birlikte kamuoyuyla paylaşarak büyük bir utanca imza attıklarını belirterek şüphelilerin yakalanmasını istedi.

Eğitim- Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Sadrettin Kaya, şube binasında düzenlediği basın toplantısında, kentte çocukların fişlenmesi ve aynı çocukların isim ve diğer bilgilerinin bazı kurumların internet sitelerinde teşhir edilmesiyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Yapılan basın açıklamasında, çocukları potansiyel suçlu olarak gören anlayışın son örneğinin Diyarbakır`da yaşandığına dikkat çeken Kaya, “Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü`ne yazdığı bir yazı ile polisin bildirdiği çeşitli suçlara ve toplumsal olaylara karışmış, cinsel istismara ve tecavüze uğramış 872 çocuğun listesini Bağlar ve Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri çocukların bütün kimlik bilgileri ve ev adresleriyle internet sitesinden yayımlamış, söz konusu liste herkesin ulaşabileceği şekilde sitede yer almıştır. Söz konusu listede toplumsal olaylara katılan, suç işleyen, sokakta çalışmak zorunda bırakılan, intihara teşebbüs etmiş, zorla alıkonulmuş, cinsel istismara ve tecavüze uğramış çocukların isimleri, tüm kimlik bilgileri, anne babalarının adları ve ev adresleriyle birlikte kamuoyuyla paylaşılarak büyük bir utanca imza atılmıştır. Bu listenin emniyetten geldiği gibi yayınlanmasının hiçbir bakımdan kabul edilemeyeceği gibi Diyarbakır Milli Eğitim müdürlüğünün emniyetin yazısını sorgusuz sualsiz yayınlaması ayrı bir skandal olup ilimizde Emniyetin her yazdığını talimat olarak algılandığını göstermektedir. Emniyette çocuk şubede gözlem işlemi yapılan çocuklara ilişkin sosyal hizmet uzmanı ve psikoloğun bulunmaması ayrı bir suç konusu olup aynı zamanda gözaltı işlemlerinin nasıl yapıldığını da göstermektedir.” şeklinde konuştu.

'DEVLET ÇOCUK YAŞTAN BAŞLAYARAK FİŞLEMEKTEN VAZGEÇSİN'

Çocukları hedef haline getirecek, onlara psikolojik baskı anlamına gelecek şekilde fişleme ve teşhir uygulamaları üzerinden çocuğun ruh sağlığını bozucu ve ruhsal bütünlüğüne ilişkin haklarının ihlalinin çocuğa karşı işlenmiş açık bir suç olduğunu belirten Kaya, “Skandal fişlemenin duyulmasının ardından Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürünün, Bağlar Şube Müdürü ve benzer aynı listeyi yayınlayan Yenişehir İlçe Milli Eğitim ve şube müdürünün görevinden alınması Milli Eğitim Bakanlığı`nın sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Suça karışan ya da istismara uğrayan çocukların böylesine sorumsuz bir şekilde teşhir edilmesi, toplumsal olaylara katılan çocukların potansiyel suçlu olarak gösterilip hedef haline getirilmesi asla kabul edilemez bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

'YANDAŞ SENDİKANIN UTANÇ TABLOSU KARŞISINDAKİ TUTUMU İBRET VERİCİ'

“Yandaş sendikanın bu utanç tablosu karşındaki tutumları ibret verici olup uygulamayı savunacak noktada durmaları kadrolaşma karşısında borç ödeme tutumudur.” diyen Kaya, milli eğitim yetkililerinin eğitimde sorun çözme yerine yandaşlarla kadrolaşmak ve nasıl birbirlerine 90 -100 vereceklerinin hesabını yaptıklarını söyledi. Kaya şunları söyledi: “Türkiye`nin yurttaşlarını fişleme sicilinin bu kadar kabarık olduğu ve her geçen gün yeni bir fişleme olayının gündeme geldiği bir dönemde çocukların bu şekilde fişlenmesi ve bütün bilgilerinin internet üzerinden paylaşılması bir gerçeği daha ortaya çıkarmıştır. Diyarbakır`da yaşanan bu skandalın benzerlerinin diğer illerde de olduğunu tahmin etmek zor değildir. Devlet çocuk yaştan başlayarak bütün yurttaşlarını fişlemekten, çocukları hedef alarak öldürmekten, cezaevlerine doldurmaktan ve çocuk istismarcılarını korumaktan vazgeçmelidir. Kamu adına ceza davası açılarak yapılması için gerekli işlemlerin yapılmasını istiyoruz.”