Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, çocuğa katkı sağladığı düşünülerek televizyona maruz bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti. Bekaroğlu, “Çocuklarla oyun oynarken etkinlikler hazırlarken-uygularken gelişim özelliklerini, özellikle de dil gelişimini ve sürecini bilmek gerekir. Oynanan oyunların-oyuncakların çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun olması önemlidir. Çocuğa katkı sağladığı düşünülerek televizyona maruz bırakılmamalıdır. TV bakıcı haline getirilmemelidir.” dedi.

Çocuk gelişimi ve eğitiminde, erken çocukluk dönemini de içine alan çocuğun 0-6 yaş dönemi eğitimi insan beyni ve hayatı için önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Bekaroğlu, "Çocuğu ve gelişimini bilmek, insanı tanımak olarak nitelendirilebilir. Yaşamın ilk yıllarında başlayan gelişim, çocuğun ilerleyen yaşlardaki yaşantısını büyük ölçüde etkileyecek bir süreçtir. İlk yıllar, çocuk gelişiminin hızlı olduğu kritik yıllardır. Bu erken gelişim yıllarında, temeli atılan gelişimlerden biri de dil gelişimidir.” dedi.
Çocuğun dili kullanmayı öğrenmesinin, gelişimin en önemli göstergelerinden biri olduğunu vurgulayan Ayşenur Bekaroğlu, “Gelişim alanlarındaki ilerlemeler ve bozulmalar birbirinden bağımsız olmadığı gibi, ilerlemesi de gerilemesi de dil, zihin, beden her alanı birlikte etkilemektedir. Gelişimin doğum öncesinden başladığı düşünülerek çocuğun, dil ile ilgili becerileri anne karnındayken başlayıp bu andan itibaren öğrendiği kabul edilmektedir. Anne karnındaki bir bebek 6.ay itibariyle artık uterus dışındaki sesleri çok rahat işitebilmekte, anlamlandırmakta ve tepki verebilmektedir.” diye konuştu.

"ÇEVRENİN DİL GELİŞİMİ ÜZERİNDE ETKİSİ BÜYÜKTÜR"
Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, “Çocuğun biyolojik kapasitesiyle birlikte çevrenin ve eğitimin dil gelişimi üzerinde etkisi büyüktür. Bu nedenle çocuğun ana dilini kazanırken geçirdiği aşamalarda çevre uyaran etkisi, insan etkileşimi ve eğitimin destekleyici rolünden yararlanılmalıdır. Çocuğun ilk dönemlerde konuşması için desteklenmesi, sürekli olarak konuşulması, uygun uyaranlarla ortamlar yaratılması, uyarıcılar sunulması, yaş ve gelişim dönemine uygun oyuncak ve oyunlarla doğal sürece eşlik eden etkinlikler düzenlenmesi dil gelişimini destekler ve dil gelişim kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlar. Bu sayede zihin gelişimi ve nöron bağlantıları da artacağından zeka gelişimi açısından da etkisi büyük ve anlamlıdır.” dedi.

Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, “Dil gelişimi de diğer tüm gelişim alanlarında olduğu gibi belirli bir sıra izlemektedir. Gelişimsel olarak cinsiyet fark etmeksizin kız-erkek her çocuk 18 aylık olduğu zaman anne babadan başka 10-20 arası kelimeleri vardır. Kazanmış olduğu kelimeleri tüm heceleriyle tam bir şekilde söyler, aileden olmayan birisi çocuğun konuşmasını yüzde 25 oranında rahatlıkla anlar. Çocuğun rahatlıkla 'bu ne?', 'anne gitti', 'baba gel' şeklinde iki kelimeli cümleler kurması beklenmektedir. 18 ayını doldurmuş ancak halen konuşmuyor, en fazla anne-baba diyor, konuşuyor ama ne dediği anlaşılmıyor veya aşırı sinirlilik hali gösteriyorsa bekletilmeden uzmana danışılmalıdır.” şeklinde konuştu.