Karabüklü iş adamı Şefik Dizdar çocukluğunda yediği yöreye has meyvelerin yok olmasını önlemek için 3 bin 500 metrekarelik alana yöreye has 320 fidan dikti.

Safranbolu yöresinde yetişen yöreye has bazı meyve ağaçları yok olmak üzere. Bu konuda kolları sıvayan iş adamı Şefik Dizdar özellikle çocukluğunda bolca yetişen ve kendine öz tatları bulunan bu ağaçları yaşatmayı amaçlıyor.

Safranbolulu Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun 'endemik meyve ağaçlarını korumak gerekir' sözü üzerine yöreye has meyveleri korumak için kolları sıvadığını belirten Dizdar, "Çocukluğumda büyüdüğüm Safranbolu’nun her bahçesinde yöreye has meyve ağaçları bulunurdu. Çeşitli nedenlerden dolayı bu meyve ağaçları yok olmaya başladı.Hemşerimiz Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu az sayıda kalan bu endemik meyve ağaçların korunması gerektiğini söyledi.bende bunun üzerine yöremizdeki tüm endemik meyve ağaçlarını İlçe Tarım Müdürlüğünün yardımı ile toplayarak, 5 sene önce hemen fabrikamın arkasındaki araziye dikimini yaptım.” dedi.

20'den fazla meyve ağacı fidanı diktiğini anlatan Dizdar, "3 bin 500 metrekarelik alana 320 fidan diktik. Bu fidanlar arasında 5-6 çeşit elma ağacı var, işte yazlık elma, sadece bu yörede yetişen Safranbolu kırmızı çıtır elma, yine yöreye has armut, ayva ve erik çeşitleri." ifadelerini kullandı.

ŞİFA KAYNAĞI EKŞİ KARA

Halk arasında 'ekşi kara' olarak bilinen bir ağacın şifa kaynağı olduğunu belirten Dizdar, şöyle konuştu: "Meyveleri dut şeklinde olduğu için 'kara dut' olarak anılan fakat kara dut ile ilgisi olmayan sadece bu yörede yetişen halk arasında da 'ekşi kara' olarak bilinen bu meyve tam bir şifa kaynağıdır. Eskiden bu meyvelerden yapılan pekmezle bazı eczanelerde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, güçsüz kişilere güç ve kuvvet vermek için şişelerde satılırdı. Eskiden çocuklara bu pekmezden içilirdi. Maalesef bu yetiştirilmesi çok güç bir meyvedir. Yok olmak üzere ben de bu meyveden yaptığım endemik bahçeme diktim. Meyve vermeye başladılar. Bir çok meyvenin tadını unutamadım, hem bu meyveleri gelecek nesillere aktararak onlarında bu meyvelerden faydalanmasını istedim.”

Dizdar ayrıca aynı şekilde bir endemik üzüm bağı kurduğunu da sözlerine ekledi.