Göç ülkesi olan Almanya’da yetkililer çok dilliğin önemini yavaş yavaş kavrıyor. Konu hakkında dün akşam ‘Aksiyon Günü’ düzenleyen Münih Belediyesi, çok dilliliğin önemine dikkat çekti. Programda çok dillilik üzerine bir sunum yapan Münih Üniversitesi (LMU) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Claudia Maria Riehl, çok dilli çocukların karmaşık soruları çözmekte daha başarılı olduğunu ifade etti.

Erken yaşlarda ana dilin yanı sıra ikinci bir dil daha öğrenen çocukların üçüncü bir dili daha kolay öğrendiklerini belirten bilim kadını, yazı dilinin öğrenilmesine de vurgu yaptı. "Yazı dili günlük hayatta kullanılan konuşma diline kıyasla daha kompleks ve bu dili öğrenen çocukların derin düşünme kabiliyetleri de artıyor. Okuma aktiviteleri yapılmalı." şeklinde sözlerine devam eden Riehl, ana dilini iyi bilen bir çocuğun ikinci bir dili de iyi öğrenip kullanabileceğinin altını çizdi. Sunumun hemen akabinde düzenlenen panelde ise Bavyera Devlet Sekreteri Georg Eisenreich, Almanca’nın yanı sıra başka dillerin de öğrenilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Özellikle göçmen kökenli çocukların da Almanya’da yaşadığını anlatan Eisenreich, Gymnasium okullarında İngilizce’nin önemli bir dil olduğunun altını çizdi. Çocukların mümkün olduğunca erken yaşta çok dilli yetişmesinin teşvik edilmesini savunan eyalet milletvekili Birgit Volk, ana dilin teşvikinin önemine değindi. Münih Yabancılar Meclisi Başkanı Nükhet Kıvran ise okullarda sadece İngilizce ve Fransızca gibi dillerin teşvik edilmemesini, göçmen kökenli vatandaşların dillerinin de teşvik edilmesinini istediklerini belirtti.