Cizre ilçesinde tarlada çalışan kadınlar tarafından ölü bulunan ve tahnit yapılmak üzere (ilaçlama işlemi) Kahramanmaraş'a getirilen 1 metre uzunluğundaki kertenkele, müzede sergilenecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Kapıçam Kınalı Keklik Üretme İstasyonu sorumlu mühendisi Çağrı Özgür Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cizre ilçesi Bozalan köyü İnci mezrasında ölü bulunan kertenkelenin, Kahramanmaraş'a getirildiğini söyledi.

"Çöl varanı" olarak adlandırılan kertenkelenin nesli tükenmekte olan bir tür olduğunu vurgulayan Özkan, "Bakanlığımız bu hayvanı 'tahnit' müzemizde kullanılmak üzere bize gönderdi. Kertenkelenin içini boşaltılıp ilaçlandıktan sonra doldurulacak" diye konuştu.

Güneydoğu'nun belirli bölgelerinde görülen kertenkeleninin Suriye tarafından geçmiş olabileceğini ifade eden Özkan, bu kertenkelenin boyu ve derisinin diğerlerinden farklı olduğunu dile getirdi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hacı Kalınkütük ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı Malatya 15. Bölge Müdürlüğünde "tahnit" müze çalışması bulunduğunu belirterek, kertenkelenin burada sergileneceğini kaydetti.