Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür temin eden Çöllolar Kömür Sahası'nda, 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçükle ilgili haklarında, "Bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan kamu davası açılan 23 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, toprak altında kalan işçilerden Muhsin Koşan ve Kemal Elmas'ın yakınları ile avukatı, tutuksuz yargılanan 23 sanıktan 2'si ve avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan sanıklar, suçsuz olduklarını ifade etti. Mahkeme heyeti, eksiklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

Koşan ve Elmas ailelerinin avukatı Sinan Ölker, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, davada karar aşamasına henüz gelinmediğini belirterek, "Toprak altında kalan işçilerden ikisinin ailesi şikayetini devam ettiriyor. Sanıkların ifadesi dinlendi. Dava çok uzadı" şeklinde konuştu.

- "Kardeşim toprağın altında ben de üstünde öldüm"

Toprak altında kalan Muhsin Koşan'ın ablası Zeliha Öztürk ise davanın uzamasının kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Olayın üzerinden 3 yıl 11 gün geçtiğini anımsatan Öztürk, "Türk adaletine güveniyoruz. Henüz karar aşamasına gelinmedi. Toprak altında kalan insanların kömür kadar kıymeti yok. Kardeşim toprağın altında biz de üstünde öldük" dedi.

Öztürk, göçük altında kalanların aileleri olarak istedikleri bir kararın çıkmaması halinde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar açık kömür üretim sahasında 6 Şubat 2011'de meydana gelen göçükte 1 işçi, 10 Şubat 2011'de meydana gelen heyelanda ise dozer operatörü Ruşen Demir hayatını kaybetmiş, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı toprak altında kalmıştı.