Siyasetçi, bürokrat, köşe yazarı Hasan Celal Güzel’e Türk tarihi ile ilgili araştırmalara katkılar sağlamasından dolayı 'Tarih' alanında fahri doktora unvanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle takdim edildi.

Törene ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Prof. Dr. Feyzi Uğur, Prof. Dr. Mustafa Saçar, üniversite yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Törende ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından bir konuşma yapıldı. ÇOMÜ'nün birçok misyonu olduğunu belirten Laçiner, eğitimin sadece sıralarda dersliklerde olmadığını söyledi.

Laçiner, "Üniversitelerin bir görevi de yapılan işleri takdir etmektir. Kişi ne kadar başarılı olursa olsun takdir edilmek istiyor. Çünkü ilim takdir edildiği yerde gelişiyor. İnsanlar bunu talep etmeseler de toplumun görevi bu misyonu yerine getirmektir. Bugün senatomuzun kararıyla Hasan Celal Güzel’e fahri doktora unvanı vermek için toplandık. Şunu ifade etmeliyim ki, Sayın Hasan Celal Güzel’in benim için çok büyük bir önemi var. Geçmişte bir mesai ortaya koyduğumuz için değil, uzaktan hayranlıkla onu izlediğim için bunu söylüyorum. Çocuklarımıza süper kahraman olarak fantastik kahramanları örnek olarak gösteriyoruz. Fakat bizim yaşamımızda ve ülkemizde sayısız süper kahraman var. Ne kadar çok bu kahramanları hatırlarsak şu anki sorunlarımızla mücadele etmede o kadar çok enerji ve maneviyat kazanmış oluruz. Ve şimdinin kahramanlarına da yardımcı olmuş oluruz. İşte Turgut Özal bu isimlerden bir tanesi, Turgut Özal çok büyük işler yaparken ben daha çocuktum. Sağdan soldan, akrabamızdan, ailemizden güzel ve kötü sözler hepsini duyduk. O siyasi hengâme içerisinde fark etmiyoruz ne yapıldığı. Eğer Türkiye otobana çıktıysa, bugün sürat yapabiliyorsa, yol alabiliyor ise eğitimde örneğin bu üniversitesi var ise, köprüler yapılabiliyor ise, iktisattan sanata kadar birçok şey yapılabiliyor ise bu yolları açan insanları hatırlamak lazım. Ve onların insanlara bakışını hatırlamak lazım, fikir ayrımı yapmaksızın. Sadece kalkınmış muasır medeniyetler seviyesine ulaşma yolundaki çabalarını hatırlamak lazım." şeklinde konuştu.

Ezine Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Halil Çetin’in fahri doktoranın önemine ilişkin yaptığı konuşmanın ardından Hasan Celal Güzel’in özgeçmişi okundu. Senato adına kararı ise ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar okudu. Hasan Celal Güzel’e cübbesini ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner giydirirken, Fahri Doktora Unvan beratını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Saçar, ÇOMÜ anı seramiğini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi Uğur, ÇOMÜ plaketini ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar tarafından takdim edildi.

Törenin ardından bir konuşma yapan Güzel, bugünün kendisi için çok önemli olduğunu ve heyecanlandırdığını belirterek, bu tören gibi kendisini heyecanlandıran, motive eden, taltif eden herhangi bir başka seremoninin olmadığını söyledi.