Türkiye’nin en büyük kütüphaneleri arasında yer Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kütüphanesi'ne, ABD'den bir TIR dolusu kitap geldi. Kütüphanenin hedefi, yıl sonuna kadar 1 milyon kitaba ulaşmak.

Koleksiyonunda 600 binden fazla basılı yayın bulunduran, 7 gün 24 saat açık ÇOMÜ Kütüphanesi, her geçen gün büyümeye devam ediyor. ABD'den satın alınan 44 bin İngilizce kitabı da bünyesine katan kütüphane, Türkiye’nin fiziki olarak en büyük, basılı yayın açısından en zengin ilk üç üniversite kütüphanesi arasında yer alıyor. ÇOMÜ Araştırma Proje Eğitim Kooperatifi tarafından satın alınan kitaplar hakkında bilgi veren Kooperatif Müdürü Öğr. Gör. Abdullah Berçin, Florida'da bulunan Sophie Inc. ile protokol yaparak, tamamı İngilizce 44 bin adet kitabı satın alıp ÇOMÜ Kütüphanesi’ne bağışladıklarını söyledi. Berçin, "2014 yılında, yine ocak ayında 40 bin adet İngilizce kitap bağışı yapmıştık. Yurtiçinden de satın aldığımız kitaplarla birlikte kooperatif olarak yaklaşık 100 bin adet kitabı ÇOMÜ Kütüphanesi’ne kazandırmış oluyoruz. 35 günlük gemi yolculuğundan sonra elimize ulaşan 44 bin kitabın, başta öğrencilerimiz olmak üzere akademisyenlerimize, çalışanlarımıza ve herkese yararlı olmasını diliyoruz." şeklinde konuştu.

ÇOMÜ Kütüphanesi'nin tarihi bir gün yaşadığını belirten Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner de yeni gelenlerle birlikte 700 bin basılı yayını geçtiklerini söyledi. Rektör Laçiner, kütüphane hakkında şu bilgileri verdi: "Şu anda Florida’dan uzun bir yolculuktan sonra gelen kitaplarımıza kavuşmuş durumdayız. Bu kitapların içerisinde, hocalarımızın özellikle ihtiyaç duydukları tarihten eğitime kadar pek çok eser var. Kütüphane bu anlamda tarihi bir gününü yaşıyor diyebilirim, çünkü 44 bin kitaba bir anda kavuşmuş olacak. Gelen bu kitaplarla birlikte basılı yayında 700 bini geçmiş oluyoruz. Geçen yıl yine 30-40 bin civarında bir parti kitap gelmişti o zaman da çok heyecanlanmıştık. 40 bin kitap, bizim kütüphanemizin kitap sayısının yüzde 6–7’si demek. Bunun bir anda gelmiş olması ayrı bir sevinç kaynağı. 2015’i inşallah 1 milyon kitapla kapatacağız. Bugün gelen kitaplar, araştırmacılarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak kitaplar. Bu çalışmalarımız sonucunda dijital veritabanları ile birlikte Çanakkale’den bilgiye ulaşmak, Ankara’dan, İstanbul’dan daha kolay olacak artık."