Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, Türkiye’de bir hanede günde 816 gram gıdanın çöpe atıldığını belirtti. Çöpe atılan gıdaların yüzde 40’ının yenilenebilecek durumda olduğunu kaydetti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Uludağ Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim’ Projesi tüm hızıyla sürüyor. 100 okulda orta öğretim seviyesindeki 12 bin öğrenciye eğitim verilecek olan proje çerçevesinde BTSO Merkez Binası’nda seminer düzenlendi.

İSRAFIN BEDELİ 1 TRİLYON DOLAR

Dünya nüfusunun 7,2 milyara yaklaştığını vurgulayan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, 1,2 milyar insanın ise günlük beslenmesini karşılayacak gıda güvenliğinden yoksun olduğuna işaret etti. Onur, her yıl israf edilen 1,3 milyar ton gıdanın ekonomik değerinin 1 trilyon dolara ulaştığını kaydetti. BTSO 12’nci meslek komitesinin yoğun çalışmalarıyla kamu kurumları ile birlikte örnek bir projeye imza attıklarını anlatan Onur, “Eğitimlerin ardından güvenilir gıda ve israf konusunda kompozisyon yazan en başarılı 10 öğrencimize tablet bilgisayar hediye edeceğiz. Güvenilir gıda ve israf konusu, sadece Bursa’mız için değil, ülkemiz için de son derece önemli ve üzerinde durulması gereken bir konu. Güvenli gıdaya ulaşmanın giderek zorlaştığı ve kaynaklarımızın hızla tükendiği bir dönemde bu konuda verilecek eğitimler, kentimiz ve ülkemiz için büyük anlam ifade etmektedir.” dedi.

Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, Türkiye’de bir günde 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığını ifade etti. Çopur, 1 yılda israf edilen ekmeklerle 500 okulun, onlarca köprünün, 500 km yolun yapılabileceğini ifade etti. Her yıl gelişmiş ülkelerdeki 222 milyon ton gıdanın tüketilmeden çöpe atıldığını vurgulayan Çopur, çöpe atılan gıdaların yüzde 40’ının yenilenebilecek durumda olduğunu dile getirdi. Çopur, ayrıca Türkiye’de bir hanede günde 816 gram gıdanın çöpe atıldığını sözlerine ekledi.