Çorum’da Ramazan davulcuları, Osmanlı geleneğini yaşatmak amacıyla fesli yelekli kıyafet giyecek. Vatandaşları ise sahura Mehter Marşı çalarak kaldıracaklar.

Çorum Belediyesi, Ramazan ayı nedeniyle davulcuları ritm başta olmak üzere bir dizi eğitimden geçirdi. Vatandaşları sahura kaldırmak için görev alan 46 davulcu, bu yılki Ramazan boyunca tek tip kıyafet giyecek. Her birinin yakasında görevli kimlik kartları yer alacak. Başlarına fes takacak olan davulcular, beyaz gömlek ve yelekten oluşan kıyafetleriyle nostalji yaşatacak.

Geleneksel kıyafetlerin yanı sıra davulcuların sahurda çalacakları ritme de standart getirildi. Davulcular, vatandaşları sahura Mehter Marşı çalarak kaldıracak. Davulla 'Ceddin Deden, Neslin Baban' marşını çalmayı öğrenen davulcular, Ramazan boyunca Çorum sokaklarını yürüyerek dolaşacak. Osmanlı geleneğinin tam anlamıyla yaşatılması için davulcuların araba veya motosiklet ile gezmeleri de yasaklandı.

OYUN HAVASI ÇALMAK YASAK

Park Bahçeler Müdürlüğü'nde Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Belediye Zabıta Müdürü Mustafa Kanat'ın da katıldığı eğitimde, Belediye Mehteran Ekibi lideri Selahattin Delice tarafından davulculara davul çalma ve ritm eğitimi verildi.

Halktan gelen şikayetler üzerine sahurda davul-zurna ile oyun havası çalınması yasaklandı. Davulculara Mehter Marşı ile halkı sahura kaldırma ve aynı ritmde davul çalma zorunluluğu getirildi. Karar üzerine Çorum Belediyesi, Ramazan davulcularına 'Ceddin Deden, Neslin Baban' marşını öğretmek için kurs düzenledi. Selahattin Delice'nin yönetiminde 3 gün boyunca Ramazan davulcularına verilen kurs bugün son buldu.

Delice, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Osmanlı'dan gelen geleneği yaşatacaklarını söyleyerek, Ramazan davulcularına bu yıl ilk defa fes, davulcu yeleği, beyaz gömlek ve kimlik taşıma zorunluluğu getirdiklerini açıkladı.

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ise bu uygulamayı kimin Ramazan davulcusu olduğunun belli olması için yaptıklarını kaydederek, "Belediye Mehteran Takımı ile çalışmalar yaparak, eğitimlerini aldılar. Vatandaşlarımız Ramazan ayı sonunda bahşiş almaya gelen davulcuların kimliğine baksın. Sahte davulculara bahşiş vermesinler." dedi.