Çorum Valisi Ahmet Kara, il genelinde 3 bin 756 göçmenin yaşadığını ve kişi başına günlük 4 TL yardım yapıldığını açıkladı.

Kamu kurum müdürleriyle basın toplantısı düzenleyen Vali Kara, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çorum’da yaşayan göçmenlerin durumu hakkında bilgi veren Kara, il genelinde 3 bin 756 göçmenin yaşadığını söyledi. Çorum’daki göçmenlerin Irak ağırlıklı olduğunu dile getiren Vali Kara, ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçıp gelenlerin yanı sıra eğitim için gelen yabancı öğrencilerin de göçmen statüsünde olduğunu hatırlattı.

"PARKLARI İŞGAL ETTİKLERİ İÇİN SAYILARI ÇOK GİBİ ALGILANIYOR"

Göçmenlerin olaylara karışma oranının düşük olduğunu öne süren Vali Ahmet Kara, şunları söyledi: “Halkımızda göçmenlerin olaylara çok karıştıkları gibi bir algı var. Dilencilik ve kendi aralarında kavgaları oluyor. Normalde asayişimizi bozacak şekilde henüz bir faaliyetleri yok. Bu algının sebebi ise şu: Genelde işsiz oldukları için parkları işgal ediyorlar. Dolayısıyla kalabalık gözüküyorlar. Sanki bütün şehri işgal etmiş gibi bir algı oluşuyor. Halbuki hepsi il merkezinde değil. Alaca, Sungurlu ve İskilip gibi ilçelerde de yaşayanlar var. Bunlar neticede ülkelerindeki iş savaştan kaçıp ülkemize sığınmış insanlardır. Biz yüzyıllardır hep sığınmacılara kapımızı açmışızdır. Ülkelerinden can güvenlikleri nedeniyle kaçıp gelen insanlar biraz rahatsız etseler de tahammüllü olmak durumundayız.”

GÖÇMEN BAŞINA GÜNLÜK 4 TL YARDIM

Ekonomide göçmenlerden dolayı herhangi bir olumsuzluğun söz konusu olmadığını savunan Vali Kara, şunları ekledi: “Bunlar sonuçta aldıkları parayı bizim ekonomimizin içinde harcıyorlar. Bu paralar yine milli ekonomi içinde kalıyor. Devlet çok para veriyor diye bir algı var. Nüfus başına 4 TL ödeniyor. 4 kişilik bir aile günlük 16 TL alıyor. Devletten almıyor. Sosyal Yardımlaşma Vakfımız tarafından ödeniyor. Vakıf sosyal amaçlı olarak var, devletin verdiği herhangi bir para söz konusu değil. Kayıtlı olan göçmenler ayrıca hastanelerden de yararlanabiliyor.”