Çorum'da şehir stadyumu ve çevresindeki spor tesisleri yıkılarak 55 bin metrekarelik alana bin 500 konut ve AVM yapılacak. Spor tesisleri, yenileri yapılmadan yıkılacak. Spora büyük darbe vuracak proje, Çorum kamuoyunun tepkisini çekti.

Çorum Belediyesi, kentte çok tartışılan bir ihale düzenledi. İhaleye göre, 10 bin seyirci kapasiteli Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadı ve çevresinde bulunan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, güreş eğitim merkezi, tenis kortu, kapalı spor salonu, sentetik çim sahalar ve basketbol potalarının bulunduğu toplam 55 bin metrekarelik alana bin 500 konut ve AVM yapılacak.

Mülkiyeti Spor Genel Müdürlüğü’ne ait olan arsa, başka bir alana aynı tesislerin yapılması kaydıyla 2012 yılında Çorum Belediyesi’ne devredilmişti. Belediye yeni spor tesislerini yapmadan söz konusu arsaya konut ve AVM yapılması için ihale düzenledi. İhaleye tek bir firma katıldı. Çorumlu işadamı Ahmet Ahlatçı’nın sahip olduğu Ahlatçı Otomotiv İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Çorum Belediyesi’ne toplam satış gelirinden yüzde 43 pay vermek kaydıyla ihaleyi kazandı. İhalenin onaylanması durumunda kentin spor merkezi konumundaki binalar yenileri yapılmadan yıkılacak.

Çorum’un akciğerleri olarak gösterilen alandaki tesislerin yıkılarak yerine konut ve AVM yapılacak olması kamuoyunun tepkisini çekti. Özellikle stadyum ve diğer tesislerinin yenisinin yapılmadan yıkılacak olması Çorum spor hayatına darbe olarak yorumlanıyor.

ERSOY: ÇORUM’UN GELECEĞİNİ RANT AÇISINDAN PLANLAMAK YANLIŞ

Çorum’da 1994-2002 arasında iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Prof. Dr. Arif Ersoy, konut ve AVM projesi için yer tercihini doğru bulmadığını söyledi. Şehirlerin geleceğinin önemli olduğunu ifade eden Ersoy, plan ve proje yapılırken, şehirlerin geleceğinin ve gelecek nesillerin düşünülerek karar verilmesi gerektiğini belirtti. Ersoy, “Sanırım bu kararı Belediye Meclisi aldı. Bu konu halkla istişare edilse iyi olurdu. Kentin görüşünü ve ortak düşüncesini almak gerekir. Orası Çorum için önemli bir yer ve önemli bir nokta. Çorum’da inşaat yapılacak birçok alan var. Oranın kamu hizmetine sunulması, inşaat alanı olmaması, betonlaşmaması gerekir. Bu konuda bir şey diyemiyorum, gerçekten çok üzüldüm. Çorum’un geleceğini tamamen rant açısından planlamak yanlış olur. Rantta olacak, konutta olacak ama orası Çorum için çok önemli bir yer. Nefes alacağı bir yer. Çorumluların görüşü doğrultusunda inanıyorum ki bu konu tekrar gözden geçirilir.” diye konuştu.

PROF. SAMSUNLU: ÇORUMLULAR NEDEN SESİNİ ÇIKARMAMIŞ ANLAMIYORUM

Eski İmar ve İskan Bakanlarından Çorumlu Prof. Dr. Ahmet Samsunlu ise, şehirdeki mevcut spor tesislerinin korunarak, yenilerinin yapılması gerektiğini söyledi. İl dışında olduğu için konunun detaylarını yakından takip edemediğine değinen Samsunlu, şunları söyledi: “Orası şehrin merkezinde bir yer. Çorum’un spor ve nefes alanıdır. Bizde şehirlerde tek bir spor merkezi olunca yeter zannediliyor. Amerika’ya gittiğimde 30 bin nüfuslu bir kasabanın 24 farklı yerinde spor alanları gördüm. Çorum’un yetkilileri ne düşünüyor bilemem. Bana göre Çorum’da stadyum, spor salonu, tenis sahası ve diğer alanlar gibi en 5 tane daha yerin olması gerekir. Bu kararlar verilmiş, onaylanmış. Bu dönemlerde Çorumlular neden sesini çıkarmamış anlamıyorum.”

Eski Belediye Başkanlarından Necdet Diken de, düşünülen projeye şiddetle karşı çıkarak, “Para kazanacaklarsa gitsin başka yerden kazansınlar. Yeni stadyum, yeni alanlar yapabilirler. Buna kimsenin itirazı yok. Ancak mevcut yerleri yıkmak her şeyden önce amatör spora, çocuklara ve gençlere kötülüktür. İsrafdır. Bu stat yapılırken biz çocuktuk. Hafriyatı bile at arabaları ile çekildi. Her şeyden önce emek var. Burası aynı zamanda şehrin akciğeridir. Buraları yıkmak çok yanlış olur” dedi.

“YENİ SPOR ALANLARI YAPILANA KADAR SPOR YAPILAMAYACAK”

Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri de ortak bir açıklama yaparak konut ve AVM projesini sert bir dille eleştirdiler. Açıklama şöyle: “Bir hafta önce şehitliğin yanına 200 konut yapılmasına onay verenler, bugün bin 500 konut inşa etmek için stadyumumuzu sattı. Çocuklarımız ve gençlerimiz için spor ve sanat alanları yapmak yerine, dev konutlar yapılmasını tercih etti. Gelişmiş kentler, şehir merkezlerine daha fazla yaşam alanları planlarken biz şehir merkezinde konutlaşma yolunda ilerliyoruz. 50 yıl sonra, çirkin bir şehirle iç içe yaşıyor olacağımız bir gerçek. Üstelik şehrimizde yaşayan, sporla ilgilenen çocuklarımız ve gençlerimiz yeni spor alanları yapılana kadar spor yapamayacak! Kısacası, Çorum halkı akciğerini kaybetti! İçimiz kan ağlıyor.”

MHP’DEN ÇAĞRI: RANT PROJESİNDEN VAZGEÇİN

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Çorum İl Başkanı Avukat Bekir Çetin: Bu projelerde ve alınan kararlarda belediyelerin ilk olarak gözetmesi gereken en fazla sayıda hemşerisinin ihtiyaçlarını gidermek, üç-beş kişinin mutluluğunu değil şehrin genel refahını sağlamak olmalıdır. Bugün şehrimizin spor merkezi olarak bulunan stadyum ve civarında binlerce sporcumuz sporlarını icra etmekte, gençlerimizi kötü alışkanlıklardan korumakta, en etkili yöntemlerden spor faaliyetleri pek çok kolda devam etmektedir. Söz konusu tesislerin yıkılması gerekse dahi bu alan birkaç kişinin değil bütün Çorumluların istifade edebileceği bir kültür, spor alanı olarak bırakılmalıdır. Şehrimizin her geçen gün artan trafik problemini katlayacak, zaten sıkıntılı olan altyapı sistemini felç edecek, şehrimizin adeta boğazını tıkayacak ve kamuoyunda hiçbir şekilde kabul görmeyen bu imar değişikliği kararından bir an önce dönülmesi gerektiğine inanıyoruz.

“30 YIL ÖNCE ÇORUMLU BU PROJEYE KARŞI ÇIKMIŞTI”

CHP İl Başkanı Gürsel Yıldırım: Çorum stadının yerine konut yapılmasını öngören bu proje yaklaşık 30 yıl öncesinde bazı çevreler tarafından gündeme getirilmişti. Duyarlı Çorum halkı tarafından tepki gösterildiği için uygulanamamıştır. Bugünlerde maddi kaynak sağlamak amacıyla belediye tarafından yeniden gündeme gelmiştir. Söz konusu yerde yapılacak böyle bir konut alanı, başta stat çevresi olmak üzere var olan trafik yoğunluğunu ve otopark sorununu artıracaktır. Şu anda Çorum’da acil konut ihtiyacı yoktur. Stadyumun yerinin halkımızın her yaştaki insanlara hitap edebileceği sosyal tesisler yapılması için en uygun yer olduğu bilinmektedir. Aslında Çorum için ihtiyaç olan içerisinde park, sanat, kültür ve eğlence mekanlarının yanı sıra koşu yolu, yüzme havuzu, anfi tiyatro, kapalı spor kompleksi, tenis kortları, basketbol ve voleybol sahaları, nikah ve düğün salonları, yaşlı ve engellilerin rehabilitasyon ve sosyal tesislerinin kültür merkezi, canlı akvaryum, çocuk oyun parkları, yeşil alan ile birlikte toplu olarak bulunacağı bir büyük kültür merkezi haline getirilmelidir. Çorum halkından bu konuda duyarlı olmasını ve tepki göstermesini bekliyoruz.

BBP: YAPILANLAR ŞEHRE İHANETTİR

Çorum BBP İl Başkanı Erdal Özkan: Bir taraftan şehre yeşil alan kazandırılması ile ilgili şov yapılırken, diğer taraftan insanların hayal bile edemeyeceği rant sağlanıyor. Bir buçuk yıl önce oylarınızla sizin adınıza şehrimizi yönetecek şehri emin olarak seçtiğiniz belediye başkanının şehrimizin emanetine yaptığı bu ihaneti görün. Verdiğiniz oyun takipçisi olup kimlere rant sağlanmaktadır, bu gerçeği görün. Fakir fukara, garip gurabayı korumak ve kollamak amacı ile masum oylarınızı alan seçilmiş belediye başkanı sizlere değil kimlere hizmet etmektedir bu gerçeği görün.

2 MİLYAR 755 MİLYON'A MİLLİ PİYANGO'YU ALACAK

Çorum Belediyesi'nin düzenlediği ihaleyi işadamı Ahmet Ahlatçı’nın sahip olduğu Ahlatçı Otomotiv İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kazandı. Çorumgaz'ın sahibi olan ve kentte uzun yıllar kuyumculuk sektöründe boy gösteren Ahlatçı, son olarak eski buğday pazarı olarak bilinen alanda kentin ilk AVM'sini yapmak için çalışma başlatmıştı. 37 bin metrekarelik alana inşa edilecek AVM, 71 milyon Euro’ya mal olacak. Ahlatçı, Milli Piyango ihalesiyle de biliniyor. Çorumlu işadamı, 2 milyar 755 milyon dolar ödemesi durumunda Milli Piyango'nun sahibi olacak.