Devletin zirvesi çözüm sürecinde PKK'nın silah stokladığını itiraf ederken, o dönemde işlenen cinayetler yeniden gündeme geldi. Şehir merkezlerinde polis ve askerlere yönelik saldırılar, hâlâ karanlıkta. ‘Failleri bulduk' açıklamalarının üzerinden aylar geçmesine rağmen cinayetler aydınlatılamadı.

Zaman gazetesinde Aziz İstegün ve İsmail Avcı imzasıyla yayınlanan habere göre; çözüm süreci boyunca işlenen birçok cinayetin faili yakalanamadı. Haberde yer alan bilgilere göre; Bingöl, Yüksekova ve Diyarbakır'da sokak ortasında 8 güvenlik görevlisi şehit edildi. Kobani olaylarında 49 kişi hayatını kaybetti. Adana'da bir gazeteci öldürüldü, Suruç'ta eski belediye başkanı ve oğlu infaz edildi. Bazı olaylardan sonra gözaltına alınanlar oldu, bazılarında hiç gözaltı yapılmadı. Yetkililer henüz ifadeleri bile alınmayan şüpheliler için ‘olayların faili yakalandı' diye açıklamalar yaptı. Ama tetiği çeken isimler bulunamadığı gibi olayların üstündeki sis perdesi de aralanamadı.

Bunun bir örneği Hakkâri Yüksekova'da üç askerin şehit edildiği saldırıda yaşandı. 25 Ekim günü Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde sivil giyimli Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle, jandarma er Ramazan Köse ve jandarma er Yunus Yılmaz, maskeli şahıslar tarafından şehit edildi. Olaydan sonra, suikastla ilgili 6 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Olayın faili olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan şahıslardan 4'ü, daha emniyetteyken delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. 2 kişi ise uyuşturucudan kaydı olduğu gerekçesiyle adliyeye sevk edildi. Mahkeme, denetimli serbestlik kararı vererek şahısları serbest bıraktı. Olaydan bir gün sonra 3 kişi daha gözaltına alındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Yüksekova'da askerlerimizi şehit edenler yapılan takiplerle yakalandılar ve adalete teslim edildiler.” ifadelerini kullandı. Ancak ‘olayın faili' olduğu belirtilen 3 kişinin yapılan sorgularında cinayete karışmadıkları ortaya çıktı.

BİNGÖL SUİKASTI MUAMMAYA DÖNDÜ

Bingöl Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ile başkomiser Hüseyin Hatipoğlu'nun şehir merkezinde şehit edildiği saldırının failleri de henüz yakalanamadı. İki polisin şehit edilmesinin hemen ardından Genç'te 4 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Failler cezalandırıldı', Başbakan Ahmet Davutoğlu ise 'Failler öldürüldü' demişti. Ancak öldürülen 4 kişinin üzerinden çıkan iki Kalaşnikof marka tüfeğin yapılan balistik incelemesinde Bingöl şehir merkezindeki olayda kullanılmadığı ortaya çıktı. 9 Ekim'de Emniyet Müdürü'ne yönelik gerçekleşen saldırıya ilişkin bölgedeki kameralardan herhangi bir görüntü elde edilemedi. Olaydan hemen sonra bütün kamera görüntülerinin MİT tarafından toplanarak Ankara'ya götürüldüğü iddia edildi. Emniyetin elindeki kamera görüntülerinde, sadece olayı gerçekleştiren bir kişinin ayakkabısının göründüğü, saldırıyı gerçekleştiren araçların plakasının okunamadığı ileri sürüldü. Suikastı gerçekleştirenlerin olaydan sonra mobeselere de girmediği anlaşıldı.

POLİS KATİLLERİ YAKALANAMADI

Diyarbakır Kayapınar ilçesinde 26 ve 27 Ağustos 2014'te peş peşe iki polis cinayeti yaşandı. 42 yaşındaki Osman Bal ve 25 yaşındaki istihbaratçı Ali Kızıloğlu, evlerinin önünde pusuya düşürülerek şehit edildi. Kızıloğlu'nun öldürülmesinde kullanılan tabanca olaydan hemen sonra Peyas Mezarlığı'nda bulundu. Ancak gece yapılması gereken teknik takibin ‘daire başkanı rahatsız olmasın' diye sabaha bırakıldığı, bu esnada olayın failinin kaçtığı anlaşıldı.

ASTSUBAY PAZARDA EŞİNİN YANINDA ŞEHİT EDİLDİ

Diyarbakır'daki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'nda görevli astsubay Necdet Aydoğdu, Bağlar ilçesi Körhat Mahallesi'ndeki semt pazarında hamile eşi ile birlikte alışveriş yaparken başından vurularak şehit edildi. Olayı gerçekleştiren kişi ya da kişiler Bağlar'ın ara sokaklarına kaçarak kayboldu. Saldırıdan sonra gözaltına alınan bazı kişilerin olayla ilgisi olmadığı ortaya çıktı. Cinayetin failleri hâlâ yakalanamadı. Kobani'ye destek gerekçesiyle gerçekleşen olaylarda 49 kişi hayatını kaybetti. Taş ve molotof attıkları gerekçesiyle onlarca kişi yakalandı; cinayetleri işleyen failler bulunamadı.