Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), Diyarbakır'da üç gazeteciye yönelik saldırıyı kınayarak, sorumluların bulunup hesap sorulmasını istedi.

Diyarbakır'da yaşanan olayla ilgili açıklama yapan ÇGC Yönetim Kurulu, 'Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ne göre her gazeteci ve basın yayın organının, gazetecinin haklarını savunması gerektiğini duyurdu. Herkesin, bilgi edinme ve haber alma, özgür düşünce, ifade ve serbest eleştiri hakkına sahip olduğu vurgulanan ÇGC açıklamasında, "Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır. Bu hakların demokratik hukuk devletinde anayasal güvence altında olması esastır." dendi.

Meslek ilkelerine göre gazetecilerin, halkın doğru haber alma hakkına uygun olarak görevini yerine getirmeye çalıştığını ifade eden ÇGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Gazeteciler bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Halkın bilgi edinme hakkı uyarınca çalışan gazetecilere yönelik saldırılar asla kabul edilemez. Gazetecilerin ilkesel olarak başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunduğu unutulmamalıdır. Milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan tüm ulusların, tüm halkların ve tüm bireylerin haklarını ve saygınlığını tanıyan gazetecilerin uğradığı şiddet artık son bulmalıdır. Önüne gelen herkesin gazetecilikle ilgili ahkam kestiği bu dönemde, meslektaşlarımıza yönelik bu alçakça saldırının aydınlatılmasında da öne çıkmasını bekliyoruz. Yetkili ve duyarlı herkesi, olayın aydınlatılması ve sorumluların en kısa sürede bulunarak adalet önünde hesap vermesi için çaba göstermeye çağırıyoruz. Bir kez daha meslektaşlarımıza 'geçmiş olsun' dileklerimizi iletiyor ve dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz."