Çukurova üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, nesli tükenen Lagos balığını Doğu Akdeniz koşullarında yetiştirmek ve larval yetiştiricilik olanaklarını araştırmak amacıyla kampüs alanında yetiştirme havuzu kurdu.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Eroldoğan ve ekibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ar-Ge Projeleri kapsamında ‘Doğu Akdeniz Koşullarında Lagos (Epinephelus aeneus)’un Larval Yetiştiricilik Olanaklarının Araştırılması Projesi' ile nesli tükenmekte olan ve kırmızı listede bulunan kaya balıklarına, hem alternatif bir tür oluşturmak hem de bu türün devam ettirilmesini sağlamayı amaçlayan çalışma başlattı.

Projede önemli araştırmalar yapan Çukurova Üniversiteli bilim insanları 2 yıl sonra bilimsel veriler doğrultusunda hedeflerine ulaşarak başarı sağladı. Dar boğaz yaşanılan Akdeniz ülkelerindeki yetiştiriciliğe yeni türler kazandırılmasının planlandığını dile getiren Prof. Dr. Eroldoğan, 2 yıl önce sıfırdan başladıkları proje ile başarı elde ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Eroldoğan, projenin üreme fizyolojisi, erkekleştirilmesi ve dişi balık gelişimiyle ilgili çalışmaları tamamladıklarını kaydetti.

Farklı denemeler yaptıklarını belirten Dekan Prof. Dr. Tufan Eroldoğan, amaçlarının Türkiye de ekonomik değeri çok yüksek olan Lagos balığının üretimini yaparak larva yetiştiriciliğini başarmak olduğunu söyledi. Projenin hedeflerinden birinin ‘erkekleştirme’ çalışması olduğunu belirten Prof. Dr. Eroldoğan, bunda hedefe ulaşarak başarı sağladıklarını ifade etti. Eroldoğan: “Diğer tanklarda bulunan dişi bireylerimizle gelecek yıl bahar aylarında, larva denemeleri ve embriyo çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Başvurusunu yaptığımız TUBİTAK projeleriyle de lagos türünün yetiştiriciliğini yapabilecek hale getirmeye çalışacağız. Projemizin en büyük özelliği ise Türkiye de ilk olması.” şeklinde konuştu.

Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde bir balık yetiştirme havuzu kurulan proje kapsamında yapılan çalışmaları anlatan Prof. Dr. Eroldoğan şunları kaydetti; “Lagos çok zor yetişen, ancak doğru çalışmalar yapıldığında da bir o kadar da hızla büyüyen bir balık türü. Zor yetiştiği için de, özel sektör bu konuda pek bir atılım yapmıyor. Sadece yavru maliyeti 1 dolar. Her türlü operasyona açık bir balık olmadığı gibi tesis koşullarına alıştırılması da çok zor. Bu nedenle ticari firmalar bu türle çalışma yapmayı düşünmüyor. Ama biz Ar-ge kapsamında daha küçük ölçeklerde bunun üretimini yapabilir miyiz? diye projemizi yaptık ve başarıya ulaştık. İşletme koşullarına alıştırılması ve dişi/erkek bireylerin oluşturulması gerçekleşti. Bir sonraki aşamada dişi ve erkeklerden çiftleştirme yaparak larva çalışması gerçekleştirmeyi planlanıyoruz.”