Çukurova Üniversitesi Makine, Elektronik ve Endüstri mühendislikleri fakültelerinde eğitim gören öğrenciler insansız hava aracı imal etti.

Geleceğin bilim adamları, Türk mitolojisinde ‘kanatlı at’ anlamına gelen ‘Tulpar’ adını verdikleri uçakla, 8-10 Mayıs tarihlerinde İstanbul Hazarfen Havaalanı’nda yapılacak Hava Harp Okulu ve TÜBİTAK işbirliği ile düzenlenen uluslararası yarışmaya katılacak. 21 öğrenciden oluşan grup, 8 aylık çalışma sonucunda yapılan kargo tipi tek pervaneli Tulpar, ‘Future Flight Design 2015’ yarışında Çukurova Üniversitesi’ni temsil edecek.

İnsansız hava aracı ile ilgili bilgi veren grup lideri Tarık Adsız, amaçlarının yarışmada birinci olarak Çukurova Üniversitesi’ne dönmek olduğunu söyledi. Adsız, "Biz Çukurova Üniversitesi TULPAR takımıyız. Future Flight Design 2015 (FFD 2015) uluslararası yarışmasına katılmayı düşünüp, bir takım kurmaya karar verdik. FFD 2015 yarışması, Hava Kuvvetleri’nin düzenlediği uluslararası bir yarışma. Bu yarışmaya, üniversitemizi tanıtmak ve kendimizi geliştirmek adına katıldık. Uçağımız, kargo uçağı tipinde olup, ana gemi görevi görmektedir." dedi.

İnsansız hava aracı içindeki MAV’ları yani a4 kağıdı boyutundaki planör uçakları taşıyıp, güvenli bir şekilde istenilen bölgelerde ana uçaktan bırakabildiğini açıklayan Adsız, "İtişini 2 palli bir elektrik motoru ile sağlayıp, kanat genişliğini ise 1.8 metre olarak tasarladık. Uçağımız, yüksüz olarak 5 kilo ağırlığındadır. Kargo kapasitesi 2 kilo olup, içine 12 MAV sığabilmektedir. Seyir halindeki hızı 100 km/saattir. Hedefimiz yarışmada birinci olarak üniversitemizi en iyi şekilde temsil etmek." diye konuştu.

İstanbul Hezarfen Havaalanı’nda 8-10 Mayıs tarihlerinde yapılacak yarışmaya katılmadan önce, tasarladıkları insansız hava aracını Rektörlük binası önünde görücüye çıkaran grup, mini bir de şov yaptı. Ayrıca destek veren sponsorlara teşekkür plaketi takdim edildi.