Yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden bunaltıcı sıcaklar sadece insanları değil bitkileri de olumsuz etkiliyor. Türkiye tarımının önemli merkezlerinden olan Adana’da nem ile birlikte 60 dereceyi bulan sıcak havalar nedeniyle özellikle narenciye ağaçlarında güneş yanıkları oluşurken, domates teveklerinde de çökme yaşanıyor. Çiftçi, sıcağın etkisini kırmak için narenciye ağaçlarını içeriği kireç benzeri maddelerden oluşan kimyasallarla ilaçlamaya başladı.

Çukurova’da özellikle domates tevekleri sıcaklar nedeniyle çökerken, karpuz tevekleri ile narenciye ağacı yapraklarında yanmalar görülüyor. Tevekler çöktüğü için yüzlerce dönüm domates tarlada çürüdü. Narenciye ağaçlarındaki güneş yanıklarını önlemek isteyen çiftçi ise ihracatta olumsuz etkileri olan kimyasal ilaçlara dönmek zorunda kaldı. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve narenciye çiftçisi Cahit İncefikir, bu sene etkili olan sıcak havalar nedeniyle büyük zorluklar yaşadıklarını dile getirdi. Adana’da 60 dereceyi aşan sıcaklıkların narenciye ve sebzelere ciddi hasarlar verdiğini anlatan İncefikir, sıcak havanın hem meyvenin gelişimini olumsuz etkilediğini hem de yaprakların yanmasına neden olduğunu dile getirdi. Sıcakların narenciyenin dışında özellikle domateste çökmelere, karpuz teveklerine de çok ciddi hasarlar vererek yanmalara sebep olduğunu ifade eden İncefikir, “Ağaçların sıcaktan etkilenmemesi için belirli ilaçlar atmak durumunda kaldık. Bu ilaçlar da kireç gibi, kirece benzer kimyasallar. Nedeni de ağacın bir şekilde fotosentezi sağlaması, gelişimini sağlaması. Bu sıcakta en azından birkaç derece serinlemesi için beyaz kireç şeklindeki kimyasallarla ağaçları korumaya yönelik çareler aramak zorunda kalıyoruz.” dedi.

Ağaçlardaki güneş yanıklarını Washington cinsi portakal ağacında gösteren İncefikir, “Örneğin bu narenciye ağacı cins olarak Washington, yaprakları aşırı sıcaktan dolayı sararmış durumda. Bunlar bir süre sonra dökülecekler, ağaç çıplak kalmaya başlayacak. Üzerindeki Washington portakalları gelişimini sağlayamayacak. Dolayısıyla sıcağın yaprakları dökmesiyle beraber ağaçlarda ürünün gelişimi de durmaya başlıyor. Bu ağacın bir şekilde meyvedeki büyümesini, kalitesini ciddi bir şekilde etkiliyor. Önlem için ağaçlara sık sık su vermeli veya en azından ağacı birkaç derece rahatlatacak kimyasallar sıkılmalı.” diye konuştu.

Ağaçlardaki güneş yanığını önlemek için atılan kimyasalların ağacı en azından 3 derece koruduğunun altını çizen İncefikir, bunun dezavantajının ise ihracatta önlerine çıktığını vurguladı. İlaç atılan ürünlerin ihracata giderken yıkanması gerektiğini belirten Cahit İncefikir, “Yakındıktan sonra da kireçten kalan izler ihracatçıya problem oluyor. Böyle bir ikilem yaşıyoruz. Bir taraftan ürünü güneş yanığından korumak için bu kimyasalı kullanıyoruz, bir taraftan da kalan beyazlık problem oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.