Müslüman olmanın getirdiği bazı görev ve sorumluluklar vardır. Bu görev ve sorumluluklardan ilki de Yüce Allah’ın kullarından istediği beş vakit namazdır. Namaz dinin direğidir sözü ile namazın Müslümanlar için ne kadar önemli olduğu vurgulanmak istenmiştir. Beş vakit namazın yanında erkeklerin bir de kılmaları gereken Cuma namazı vardır. Müslüman toplumun en önemli ve en hayırlı günlerinden biri olan Cuma gününe özel kılınması gereken Cuma namazı erkeklere farzdır. Her hafta tüm işlerini bırakıp erkeklerin camilere akın ederek namazlarını kılmaları gerekir. Müslüman erkeklere düşen bu vazife mutlaka yapılmalıdır. Peygamber Efendimiz’in  (s.a.v) Cuma günün ne kadar çok önem verdiği pek çok hadiste anlatılmıştır. Hadislerde yer alan buyurulara göre Cuma günleri işlenen sevaplarda Cuma günü işlenen günahlarda iki kat olarak yazılır. Dolayısıyla her Müslümanın Cuma gününü Allah’a ayırmaları gerekir.

CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ! 

Cuma gününün önemi şu şekilde ortaya koyulmuştur. Bir hadiste: "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, Cuma günüdür. Âdem o gün Cennet'e konulmuş, o gün Cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet de o gün kopacaktır." denmiştir. Cuma namazı da bugün kılınır. Cuma namazının vakti öğle namazının vaktidir. Geleneksel uygulamada cuma için ezan okunduğunda camilere gidilerek öğle namazında olduğu gibi, dört rekat namaz kılınır.

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

 Cuma günleri cemaatle kılınan namazlara her Müslüman erkeğin katılması gerekir. Bu nedenle de Cuma saatlerinde insanların camilere koşması gerekir. Cuma günü topluca kılınan namaz diğer kılınan namazlardan biraz daha farklıdır. Cuma namazı 16 rekâtlık bir namazdır. Yani Cuma günlerinde kılınan namaz toplamda on altı rekâttır. İlk önce cumanın dört rekâtlık ilk sünneti kılınır. Bu sünnet öğle namazının ilk sünnetinde olduğu gibi yine aynı şekilde kılınır. Sonrasında cami içinde ikinci ezan ve hutbe okunur. Hutbenin okunmasından sonra ikamet okunup cemaat ile beraber Cuma namazının iki rekatlık farzı kılınır. Cuma namazının farzının kılınmasından sonra da dört rekat olan son sünnet kılınmaya başlanır. Bu farz ise öğle namazının ilk sünneti ile aynı şekilde kılınır. Sonrasında ise Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" şeklinde niyet edilerek öğle namazının farzı gibi bir namaz kılınır. En son olarak da sabah namazının sünneti gibi iki rekat vaktinin sünneti kılınır. Cuma namazının en sonunda ise Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunup, dua edilir. Bu şekilde Cuma namazı kılınmış olur.

Cuma günleri en hayırlı günlerden biridir. Bu hayırlı günlerde Müslüman dostların birbirlerini arayıp sormaları önemlidir. Müslüman toplumu olmak birlikte iyi ilişkiler kurup iyi bir dayanışma içerisinde yaşamayı gerektirir. Bu nedenle de Müslümanların bu önemli günlerde birbirlerine yardım etmeleri birbirleri ile diyalog kurmaları, haberleşmeleri gerekir. İnsanların birbirleri ile kuracakları olumlu diyaloglar sonucunda sevgi yayılır. Sevgi paylaştıkça çoğaldığı için insanların bu hayırlı günlerde birbirlerini arayıp sormaları gerekir. Cuma günün hayrını paylaşmak için Cuma mesajları yakınlarına atılarak bu hayırlı gün hatırlanır.